Står du foran hyllene i matbutikken, kan det være utfordrende å vite hva du skal velge. Det har blitt sagt at inntaket av mettet fett bør begrenses fordi det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Samtidig ser du at det er en pandemi av overvektige mennesker og rekordstor pågang på sykehusene. Hva er egentlig rett?

Mettet fett i kostholdet har vært demonisert i mange tiår. Likevel har nyere studier begynt å utfordre denne oppfatningen. Det er sant at mettede fettsyrer kan øke LDL-kolesterol i blodet. Imidlertid er det viktig å forstå at det finnes ulike typer LDL-kolesterol, og ikke alle er skadelige.

Dette betyr at selv om mettet fett kan påvirke kolesterolnivået, kan det ikke nødvendigvis øke risikoen for hjerte- og karsykdommer i samme grad som tidligere antatt. Blant annet viser flere studier at mettet og umettet fett har ulike effekter på kroppen, og det er viktigere å fokusere på den generelle kvaliteten av fettet du inntar, snarere enn å unngå mettet fett fullstendig.

Fettreduserte matvarer

I mange produkter som er merket som «lavt fettinnhold» er fettet ofte erstattet med sukker eller andre fyllstoffer, noe som kan være verre for helsen din. Disse produktene kan paradoksalt nok øke risikoen for hjerte- og karsykdom fremfor å redusere risikoen.

En annen ting å vurdere er matvarer som inneholder mye mettet fett, slik som bearbeidet kjøtt. Selv om de kan inneholde mettet fett, inneholder de også andre skadelige stoffer som faktisk kan være den egentlige grunnen til deres negative helse effekter.

Dermed, selv om det er viktig å være bevisst på inntaket av mettet fett, er det også viktig å ha en helhetlig tilnærming til kostholdet. Å spise mindre mettet fett kan være en god idé for noen, men det betyr ikke nødvendigvis at du bør unngå det fullstendig.

Fett er ikke fienden du har blitt fortalt

Faktum er at fett ikke nødvendigvis er fienden vi har blitt fortalt at det er. Det er forskjell på ulike typer fett, og noen er faktisk nødvendige og sunne for kroppen vår. Faktisk er noen typer fett avgjørende for å holde kroppen vår i balanse og for å opprettholde god helse. Det er også verdt å nevne at fettreduserte alternativer sjelden er det beste valget. Ofte erstattes det naturlige fettet med andre ingredienser som kan være skadelige for kroppen vår som kunstig framstilt planteolje. Det kan også føre til at vi spiser mer av produktet for å oppleve den samme metthetsfølelsen, som igjen kan føre til overflødig inntak av sukker og karbohydrater.

Men jeg har blitt fortalt å bytte ut ekte smør med planteoljer og fett reduserte produkter?

Det moderne kostholdsrådet om å redusere fett og øke inntaket av raffinerte produkter som planteolje og karbohydrater kan ha vært feil hele tiden. Hvor lenge har vi blitt fortalt at vi bør unngå mat med høyt fettinnhold og i stedet velge produkter som er «lav-fett» eller «fettfrie»? Hvor mange av oss har valgt margarin i stedet for ekte smør fordi vi har blitt fortalt at det er sunnere?

Det viser seg nå at disse rådene kan ha vært mer skadelige enn vi kunne ha forestilt oss. Å redusere fettinntaket og øke inntaket av raffinerte produkter som planteolje og karbohydrater kan faktisk føre til en økning i kroppsfett og økt risiko for hjertesykdom og diabetes. Det er fordi disse raffinerte produktene brytes ned i kroppen på en annen måte enn hele matvarer, og kan føre til betennelse og insulinresistens. Det er alltid viktig med et balansert kosthold med riktig mengde proteiner.

Forbruket av planteoljer skyter i taket

Som grafen viser har forbruket siden 1980 skutt i taket på global forbruk av planteoljer. Dette er samme tid som livsstilsykdommer fra kronisk inflammasjon har nådd rekord etter rekord til tross for en rivende utvikling i helsevesenet. Men fortsatt den dag i dag blir pasienter hver dag med høyt blodtrykk, diabetes og hjerte- og karsykdommer anbefalt å bruke fett redusert planteolje smør og ikke ekte smør.

Er det sammenheng mellom hvilket fett vi spiser og hjertesykdom?

Som du ser på oppstillingen her har det vært klar sammenheng mellom hjertesykdom og planteolje forbruk i USA. At dødsfall fra hjerte sykdom pekte nedover noe etter 2000 kan være på grunn av stor utvikling på kirurgi og mulighet for å redde personer med tette årer og infarkt.

Er alle typer fett dårlig for oss?

Det har lenge vært en utbredt misforståelse om at all type fett er dårlig for oss. Vi har blitt fortalt at vi skal unngå matvarer som inneholder mettet fett og heller erstatte det med sunne alternativer som planteoljer og karbohydrater. Men det viser seg at dette rådet kan ha vært helt feil. Med planteoljer menes det her såkalt transfett som er oljer og fett laget på raffinerier. Som margarin, solsikkeolje, rapsolje. Ingredienser du som ikke leser innholdsfortegnelsen spiser enorme mengder av i nesten alt du spiser. Forbruket av planteoljer har skutt i taket de siste femti årene.

Men mettet fett er usunt?

Det er viktig at du forstår at ikke alle fettstoffer er like skadelige for kroppen. Mens transfett virkelig kan være skadelig, er mettet fett sannsynligvis ikke så ille som vi tidligere har blitt fortalt. Faktisk kan riktige mengder mettet fett faktisk være sunt for oss.Men det er også viktig å huske på at ikke alle typer fett er like sunne. Å spise mat med høyt innhold av sunt fett, som avokado, nøtter, kaldpresset olivenolje og fisk, kan faktisk bidra til å redusere betennelse i kroppen og forbedre hjerte- og hjerne helsen.

Spis sunne naturlige fett kilder med god samvittighet.

Så hva betyr dette for oss? Det betyr at vi trenger å revurdere de moderne ernæringsrådene og heller fokusere på å spise hele matvarer med sunne fettstoffer, proteiner og mindre karbohydrater i riktig balanse. Det betyr å velge matvarer med fett som ikke er behandlet og som ikke inneholder en liste over ingredienser som vi ikke kan uttale. Kaldpresset olje og ekte smør er naturlige produkter. 

Sunne Fett Kilder Avokado Laks Smør og Olivenolje

Fett og lavkarbo kosthold med periodisk faste

Hvis du vurderer å prøve keto-diett eller periodisk faste, er det viktig å forstå at fett spiller en viktig rolle i begge disse diettene. Når du spiser keto-mat, spiser du mat med høyt fettinnhold og lavt karbohydratinnhold. Dette bidrar til å sette kroppen din i ketose, hvor kroppen din forbrenner fett som energikilde i stedet for karbohydrater.

Fett er en viktig kilde til energi for kroppen din, og det gir også byggeklosser for cellemembraner og hormoner. Ved å velge mat med sunne fettstoffer som avocado, nøtter og kaldpresset olivenolje, kan du også bidra til å redusere betennelse i kroppen og forbedre hjerte- og hjerne helsen.

Husk at fett er en viktig del av sunn versjon av lavkarbo kostholdt kombinert med periodisk faste. Velg sunne fettstoffer og inkluder dem i kostholdet ditt for å oppnå best mulig resultat. Vær også oppmerksom på at det er viktig å finne en diett som passer for deg og din livsstil, så snakk med en ernæringsfysiolog eller lege før du gjør større endringer i kostholdet ditt.

Ofte Stilte Spørsmål

De sunneste typene fett er umettet fett, spesielt enumettet og flerumettet fett. Disse finnes i matvarer som fisk, avokado, nøtter og frø.

Vi bør spise mest av umettet fett, spesielt flerumettet fett. Vi bør begrense mengde av transfett, som finnes i bearbeidede matvarer og stekt mat.

Matvarer som inneholder sunt fett inkluderer fisk, avokado, nøtter, frø, olivenolje, linfrøolje og chiafrø.

Sunt fett kan finnes i en rekke matvarer, inkludert fisk, nøtter og frø, avokado, olivenolje og linfrøolje.

Smør er sunnere enn margarin, da det inneholder naturlige ingredienser og er mindre bearbeidet. Margarin inneholder transfett, som kan være skadelig for helsen vår.

Hvordan bruker kroppen fett som energi?

La meg gi deg et annet bilde for å hjelpe deg å forstå hvordan kroppen din lagrer fett. Tenk på kroppen din som et gigantisk lager, hvor alt du spiser blir lagret bort. Når du spiser mat med høyt kaloriinnhold, legger kroppen din det bort som et lager med mat for senere bruk. Dette lageret er som en konto som du kan hente fra når du trenger energi, men når kontoen er full, vil kroppen din begynne å lagre overskuddet som fett. Så når du spiser for mye, vil kroppen din fylle opp lageret til det er helt fullt, og alt som blir igjen vil bli lagret som fett på de mest uønskede stedene på kroppen din. Det er som å prøve å få inn alle klærne dine i en full koffert før en ferie, og til slutt må du bære en ekstra sekk med deg hele tiden. 

Metabolsk Fleksibel

Men ikke fortvil, for det finnes måter å tømme lageret på. Du kan «trene» kroppen din til å bruke opp lagret fett ved å spise sunn mat, faste og mosjon. Så i stedet for å være en koffert som sprenger ut av alle kanter, kan kroppen din bli som en fin, stram ryggsekk. Det handler om å lære kroppen din å bruke energi på en effektiv måte og la kroppen bruke bensintanken og ikke direkte innsprøytning hele tiden, du kan være helt sikker på at når du har lært deg til endringene, vil kroppen din takke deg for det.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar