Mye tyder på at periodisk faste har en rekke fordeler for helsen. For det første kan det hjelpe med vekttap, forbedre hjernefunksjon, øke livslengden og redusere risikoen for sykdommer. Fasten kan også bidra til å gi deg mer energi og fokus.

1. Hva er periodisk faste?

Periodisk faste er en populær livsstil der målet er å naturlig kontrollere kaloriinntaket og forbedre helsen med å begrense tiden du bruker til å spise mat på. Praktiserende faste i et bestemt tidsrom og spiser normalt resten av tiden. Fasteperioden kan være alt fra et par timer til 48 timer, eller en dag eller to i uken hvor du spiser et reduserende antall kalorier eller ingenting.

Periodisk faste kan regulere blodsukkernivået og insulinresistens på en enkel og naturlig måte. Det reduserer også betennelse og oxidative stress i kroppen, noe som kan være gunstig for å forebygge sykdommer.

På grunn av sin enkle og fleksible form, kan periodisk faste tilpasses hver enkelt persons livsstil og behov da tiden man bruker på å planlegge et variert kosthold reduseres. Det kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på dine valg av mat og å fremme en mer sunt kosthold.

I en verden der vi ofte opplever stress og ubalanse i vår hverdag, kan periodisk faste være en nyttig teknikk for å oppnå en bedre livsstil. Så hvis du er på utkikk etter en enkel måte å forbedre helsen din, kan periodisk faste være verdt å prøve.

Visste du at periodisk faste fungerer best med ketogent kosthold?

 • Periodisk faste er en måte å spise på der man faster i bestemte tidsrom og spiser normalt resten av tiden.
 • Periodisk faste er normalt i opptil 48 timer, eller bare spise et redusert antall eller ingen kalorier en dag eller to i uken.
 • Det har vist seg å hjelpe med vekttap, forbedre kognitive evner, øke livslengden og redusere risikoen for mange sykdommer.
 • Periodisk faste kan også hjelpe deg med å bli mer fokusert og energisk.
 • Det er en enkel og naturlig måte å regulere blodsukkernivået og insulinresistens.
 • Det kan også bidra til å redusere betennelse og oxidative stress i kroppen.
 • Periodisk faste er for mange en enkel måte å kontrollere kaloriinntaket og øke metabolske prosesser i kroppen.
 • Det kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på matvalg og fremme en mer sunt kosthold.
 • Det er en fleksibel og tilpassbar praksis som kan tilpasses hver persons livsstil og behov.

2.Fordeler med periodisk faste

Periodisk faste har blitt en stadig mer populær ernæringspraksis de siste årene, og det er ikke uten grunn. Dette enkle og fleksible konseptet har vist seg å ha en rekke fordeler for helsen og kan gi raske resultater. La oss se nærmere på noen av dem.

Vekttap

Fasten kan hjelpe deg med å miste overflødig vekt på en effektiv måte. Når du faster, gir kroppen din en pause fra å fordøye mat og kan heller bruke energi på å brenne fett.

Når du faster, fokuserer heller kroppen på å brenne fettreserver. Studier har vist at periodisk faste kan hjelpe med å miste overflødig vekt på en effektiv måte. Fasten fører til at kroppen din går inn i en tilstand kalt ketose, hvor den bruker fett som energikilde i stedet for glukose. På denne måten kan kroppen din brenne fettreserver, noe som kan resultere i vekttap.

Det er viktig å merke seg at periodisk faste ikke nødvendigvis er en mirakelkur for vekttap, og at det er viktig å følge en sunt og balansert kosthold også. Men, ved å kombinere periodisk faste med en sunn livsstil, kan du oppleve en økt effektivitet i vekttapet.

Så, hvis du ønsker å miste litt overflødig vekt, kan periodisk faste være verdt å prøve. Men, som med alle endringer i ernæring vaner, bør du alltid snakke med en lege eller ernæringsfysiolog før du begynner.

Mer energi og fokus

Periodisk faste og produksjonen av ketoner har en direkte innvirkning på hjernen og dens funksjon. Når vi faster, skifter kroppen fra å bruke glukose som hovedenergikilde til å bruke ketoner. Ketoner er en alternativ og fordelaktig energikilde for hjernen, og bruk av ketoner kan føre til økt mental klarhet, økt fokus og bedre hukommelse.

Mye tyder på at faste kan også føre til en økning i veksten av nye nerveceller i hjernen, noe som kan forbedre kognitiv funksjon over tid. I tillegg kan det redusere betennelse i hjernen, noe som er knyttet til en rekke nevrologiske forstyrrelser, inkludert Alzheimers sykdom. Igjen er det viktig å poengtere at det meste er ganske nytt og ikke kan sies med stor sikkerhet.

Samtidig kan ketoner ha en positiv effekt på energinivået i hjernen ved å øke produksjonen av ATP, en viktig form for energi. Dette kan føre til økt konsentrasjon, oppmerksomhet og mental kapasitet.

Alt i alt viser studier at periodisk faste i kombinasjon med produksjonen av ketoner kan ha en positiv innvirkning på den kognitive evnen og bidra til å forbedre hukommelse, konsentrasjon og mental klarhet.

Forbedret kognetiv evne

Mann som tenker illustrasjon

Ja, det er faktisk en rekke studier som har vist at periodisk faste kan ha en positiv innvirkning på hjernens funksjon.

Når du faster, fører det til en økning i nivåene av vekstfaktorer og nerve proteiner i hjernen, noe som kan bidra til å beskytte og forbedre hjernens funksjon. Fasten kan også hjelpe med å øke konsentrasjonen og oppmerksomheten, samt forbedre hukommelse og kognitiv funksjon.

Forskning viser at periodisk faste kan hjelpe med å øke hjernens evne til å tilpasse seg og lære, samt fremme økt konsentrasjon og oppmerksomhet. Dette kan gjøre det enklere for deg å konsentrere deg om oppgaver og oppnå dine mål som å følge en diettplan.

Det er viktig å merke seg at ernæring spiller en viktig rolle i hjernens helse, så det er viktig å følge en sunt og balansert kosthold også. Men, ved å kombinere periodisk faste med en sunn livsstil, kan du oppleve en økt effektivitet i hjernens funksjon.

Så, hvis du ønsker å forbedre din hukommelse, konsentrasjon og oppmerksomhet, kan periodisk faste være verdt å prøve. Men, som med alle endringer i ernæring vaner, bør du alltid snakke med en lege eller ernæringsfysiolog før du begynner.

Økt livslengde og redusert risiko for sykdommer

Periodisk faste har vært gjenstand for en rekke studier som viser at den kan ha en positiv effekt på helse og levetid. Når du faster, regulerer nivået av mange hormoner og insulin i kroppen reduseres normalt sett, noe som kan ha en anti-aldrende effekt. I tillegg kan fasten bidra til å redusere betennelse i kroppen, noe som er en viktig faktor i utviklingen av mange sykdommer.

Reguler blodsukker og insulinresistens

Ved å regulere blodsukkernivået og insulinresistens, kan periodisk faste også bidra til å redusere risikoen for type 2 diabetes. Studier har også vist at fasten kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer ved å øke nivået av «gode» kolesterolet og redusere nivået av «dårlige» kolesterolet.

Redusert risiko for kreft

Fasten har også vist seg å være en effektiv metode for å redusere risikoen for kreft. Når du faster, kan kroppen din gå inn i en tilstand kalt auHva er autofagi? Det kan være bra for kroppen å ikke spise!tofagi, hvor den begynner å bekjempe og fjerne skadede celler. Dette kan bidra til å redusere risikoen for kreft og andre sykdommer, samt redusere betennelse i kroppen.

Alt i alt, har periodisk faste vist seg å ha en rekke helsefordeler, inkludert økt livslengde og reduksjon i risikoen for sykdommer. Det er viktig å merke seg at selv om periodisk faste har vært praksis i mange tusen år er det fortsatt lite forskning som med sikkerhet bekrefter fordelene. Avtal alltid med lege før store endringer i livsstil. 

Vekt skilt og eple med målebånd

Enklere struktur på sunt kosthold

Fasten kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på dine valg av mat og fremme en mer sunt kosthold.

Enkel og naturlig: Fasten er en enkel og naturlig måte å regulere kaloriinntaket og forbedre helsen.Periodisk faste kan gjøre det enklere å følge en sunn kostholdsplan på flere måter.

-For det første reduserer det tidsbruken og planleggingen som kreves for å forberede måltider. I stedet for å måtte tenke på hva du skal spise til hvert måltid, trenger du bare å planlegge dine perioder med faste og sørge for å spise næringsrike, balanserte måltider resten av tiden. Dette kan gjøre det enklere å følge en sunn diett og redusere sjansen for at du vil falle tilbake til usunne spisevaner.

I tillegg kan periodisk faste bidra til å redusere sult og følelsen av å være sulten, noe som kan gjøre det lettere å motstå fristelser og holde seg til en sunn kostholdsplan.

Så, hvis du ønsker å forbedre helsen din på en enkel og effektiv måte, bør du vurdere å prøve periodisk faste. Det er verdt å merke seg at det alltid er best å snakke med en lege før du begynner en ny ernæringspraksis.

3. Typer av periodisk faste

Disse er bare noen av de mange varianter av periodisk faste, og det er viktig å velge den som passer best for din livsstil og dine individuelle behov. Det er viktig å alltid søke råd fra en lege før du starter en ny ernæringspraksis.

 1. Periodisk faste
 2. OMAD
 3. Forlenget faste
 4. Alternativ dag faste
Periodisk Faste Omad Forlenget Faste Alternativ Dag Faste

Periodisk Faste

Periodisk faste betyr å velge en bestemt tidsperiode hvor man skal faste, og deretter spise som vanlig i en annen periode. For eksempel, man kan faste i 16 til 20 timer, og spise i de resterende 8 til 4 timene. På denne måten gir man kroppen en pause fra fordøyelsen og mulighet til å fokusere på andre prosesser, som fettforbrenning. Dette er den mest populære type faste og den vi har basert oss mest på i denne artikkelen.

OMAD (One meal a day)

OMAD, eller «One Meal a Day,» er en form for alternativ dag faste som har blitt mer populær i det siste. Konseptet er enkelt: Du spiser bare én stor måltid per dag, og faster de resterende 23 timene.

Som med andre former for periodisk faste, har OMAD vist seg å ha en rekke helsefordeler. For eksempel kan det hjelpe med vekttap, forbedre hjernefunksjon, øke livslengden og redusere risikoen for sykdommer. Det kan også bidra til å redusere betennelse og oxidative stress i kroppen.

En av de største fordelene med OMAD er at det gjør det enkelt å kontrollere kaloriinntaket. Når du spiser bare én stor måltid per dag, er det mindre sannsynlig at du vil overspise eller spise usunne matvarer. Samtidig, når du faster resten av tiden, vil kroppen din begynne å brenne fett istedenfor karbohydrater, noe som kan hjelpe med vekttap.

Det er viktig å merke seg at OMAD ikke er for alle, spesielt ikke for folk med bestemte helseproblemer som diabetes eller for de som allerede har lavt blodsukker. Før du prøver OMAD, bør du alltid snakke med en lege eller ernæringsfysiolog for å sikre at det er trygt for deg.

Det er også viktig å sørge for at du får tilstrekkelig næring og næringsstoffer gjennom den ene store måltid du spiser. Du bør prøve å inkludere en blanding av proteiner, komplekse og smått med karbohydrater og sunne fettstoffer i måltidet for å opprettholde en balansert kosthold. Se vår protein kalkulator for å se hvor mye proteiner du trenger hver dag.

Jeg har i opptil seks måneder i strekk spist OMAD, det er den dietten jeg har hatt det best på. Stressfritt med mage og tarm i balanse. Kombinasjonen med aktiv trening og vektløfting gjør at jeg må veksle mellom å spise omad og så i perioder utvide spise luken for å opprettholde nok kalorier for å holde vekten.»

Ronny Bruknapp, Grunnlegger New Baseline

Forlenget Faste

Forlenget faste, også kjent som langvarig faste, innebærer å faste i en lengre periode enn i vanlig periodisk faste. Dette kan være i minimum 24 timer eller til og med flere dager eller uker. Målet med forlenget faste er å gi kroppen en økt mulighet til å gjøre en dyp rengjøring og brenne fettreserver.

Forskning har vist at forlenget faste kan ha en rekke helsefordeler, inkludert vekttap, økt mental klarhet og fokus, samt reduksjon i betennelse og oxidative stress i kroppen. Dette kan også bidra til å øke livslengden og redusere risikoen for sykdommer som hjertesykdommer, kreft og diabetes.

Det er viktig å merke seg at forlenget faste ikke er egnet for alle, spesielt ikke for gravide eller ammende kvinner, personer med lavt blodsukker eller personer med spiseforstyrrelser. Det er også viktig å konsultere legen din før du begynner på en forlenget faste rutine for å sikre at det er trygt for deg. Forlenget faste er ikke riktig for alle!

Forlenget faste krever noe disiplin og motivasjon, men for mange kan det være en effektiv måte å forbedre helsen og oppnå deres mål om vekttap og økt velvære. Hvis du ønsker å prøve forlenget faste, er det viktig å planlegge og forberede deg på en sunt og balansert diett når du avslutter fasten.

Alternativ Dag Faste

Alternativ Dag Faste er en form for periodisk faste der du faster en dag og spiser som normalt den neste. Dette kan gjentas som en faste dag og en ikke-fastedag i en syklisk mønster.

Alternativ dag faste er en enkel måte å implementere faste i din hverdag, siden du bare trenger å faste en dag i uken. Det gir deg også frihet til å velge når du vil faste, slik at du kan tilpasse det til din livsstil og behov.

Det er viktig å merke seg at alternativ dag faste ikke er egnet for alle, spesielt gravide kvinner og personer med medisinske tilstander. Det anbefales alltid å rådføre seg med en lege før du begynner på en ny ernæringspraksis.

4. Hvem bør ikke faste?

De fleste mennesker kan trygt og vellykket inkludere faste i deres daglige liv med få, om noen, bivirkninger. Det er imidlertid noen spesifikke individer som bør unngå faste, eller i det minste gjøre det under nøye oppfølging av en erfaren kliniker.

 1. De fleste mennesker kan trygt og vellykket inkludere faste i deres daglige liv med få, om noen, bivirkninger. Det er imidlertid noen spesifikke individer som bør unngå faste, eller i det minste gjøre det under nøye oppfølging av erfaren personell.
 2. Kvinner som prøver å bli gravide, kan oppleve at faste forstyrrer deres menstruasjonssyklus og reduserer deres fruktbarhet. Samtidig er det noe usikkerhet rundt reproduktive hormon produksjon i følge denne studien. Kvinner med infertilitet fra PCOS kan imidlertid finne glede med lavkarbo kosthold og muligens med tidsbegrenset spising. Dette bør overvåkes av en erfaren kliniker.
 3. Barn har høyere energikrav på grunn av deres raske vekstrater. Faste er generelt ikke hensiktsmessig eller trygt.
 4. Alle som er undervektige eller mangelfullt næret, bør også unngå faste.
 5. Alle med historie om spiseforstyrrelser, som anoreksi eller bulimi, bør unngå faste, da det kan utløse spiseforstyrrelser tendenser. En historie med anoreksi eller bulimi kan også endre oppfattelsen av å være undervektig eller mangelfullt næret, noe som potensielt setter individet i fare ved faste.
 6. Alle som tar medisiner som senker blodsukker – som insulin, sulfonylurea og andre – bør kun faste under oppfølging av en erfaren kliniker.

5. Hvordan komme i gang med periodisk faste

Hvis du vil begynne med periodisk faste, er det enkelte ting du bør vite før du begynner. Her er noen tips for å komme i gang med en standard periodisk faste mot en 20:4 diett.

Før du starter må du sette deg klare mål. Sitt opp noe som passer deg og din hverdag. Men her har du generell guide på hvordan en kan tilpasse kroppen mot periodisk faste med trinnvis tilvenning.

 1. Kutt ned på karbohydrater i to uker og et balansert kosthold. Prøv å se mot sunnere balansert kosthold. Meld deg opp på vårt nyhetsbrev nederst på siden for å få tilsendt en 12 dagers plan. Denne delen er ikke nødvendig, men vil gjøre overgangen mye lettere.
 2. Uke 1 – Begynn i det små. Kutt ut spising på kveld etter klokken 20.00. Første uken utsetter du frokost til klokken 09:00. Nå har du allerede en 13 timers luke.
 3. **Uke 2 -16:8. **Flytt spise luken gradvis, ha som mål at i uke to skal du være på 16 dagers faste periode. Allerede nå vil du normalt sett merke fordeler. Husk, blir du dårlig eller uvel er det bedre å spise og prøve igjen neste dag.
 4. **Uke 3 – 18:6. **Spis lunsj klokken 12:00 og middag klokken 18:00. Nå har du 18 timers faste hver dag.
 5. Uke 4 og videre. Nå har du fått en ny livsstil og det vil være lettere for deg med en balansert hverdag. Prøv deg fram hva som passer for deg. For noen er det best med OMAD (One meal a day). For andre er det bedre med lengre spise luke.
Dame klar til å springe

Formål

Bestem formålet med fasten: Før du begynner med periodisk faste, er det viktig å bestemme hva du vil oppnå. Vil du ned i vekt, forbedre konsentrasjonen eller redusere risikoen for sykdommer? Å ha et formål kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe samtidig som det øker sannsynligheten for at du gjennomfører.

Strategi

Velg din faste plan: Det er mange forskjellige typer periodisk faste, som for eksempel alternativ dag faste, 16:8-metoden og OMAD. Velg en plan som passer din livsstil og rutine. Det er ikke uvanlig å endre praksis underveis. Det som passer for deg passer nødvendigvis ikke for naboen din. Er du gravid eller har helseproblemer må du høre med legen før du gjør store endringer i livsstil.

Vær forberedt på tilpasning

Vær forberedt på å tilpasse deg: I begynnelsen kan det være utfordrende å tilpasse deg fasten. Men med tiden vil du bli mer vant til det og oppleve færre negative bivirkninger.

Det som er viktig er at du spiser om du føler deg uvel. Det er bare til å prøve på nytt i morgen. Det er stor forskjell på hvor skadet metabolismen din er i forhold til andre. Mens noen bare trenger noen dager, kan det være du trenger flere uker før kroppen klarer å bruke fett som energi i form av ketoner.

Drikk nok vann

Hold deg hydrert: Det er viktig å drikke nok vann mens du faster, da det kan hjelpe med å redusere sult og hodepine.

Samtidig er det og mye vann i mat du spiser. Når du gjerne ikke spiser på 20 timer er det da viktig at du drikker nok vann. Husk kaffe ikke er hydrerende i stor grad. Derfor er det viktig at du passer på å drikke nok vann. Sukkerfri drikke er lov. Men for optimal effekt fra fasten er det viktig at du drikker nok vann.

Mange foretrekker å bruke kaffe eller te i fasteperioden for å dekke over sulten. Noen tilfører MCT olje og smør i kaffe eller te.

Spis riktig mengde og nok salt

Selv om du faster, er det viktig å ikke overspise når du spiser. Prøv å spise sunt og balansert når du ikke faster. Samtidig er det viktig at du passer på å få i deg nok mineraler som salt, magnesium og kalium. Ikke vær redd for å salt maten godt. Spesielt i oppstarten når kroppen skiller ut mye vann.

Fordel med lavkarbo kosthold

Et lavkarbokosthold fokuserer på å redusere inntaket av karbohydrater og øke inntaket av fett og proteiner. Dette kan føre til at kroppen går over til å bruke fett som sin primære energikilde, noe som kan føre til vekttap. Samtidig kan et lavkarbokosthold bidra til å regulere blodsukkernivåene og insulinresistens, noe som kan være nyttig for å forhindre eller kontrollere en rekke sykdommer, inkludert diabetes.

Periodisk faste, på den annen side, involverer å faste i en bestemt periode og spise normalt resten av tiden. Dette kan hjelpe med å regulere kaloriinntaket og øke metabolske prosesser i kroppen, noe som igjen kan bidra til vekttap.

Kombinasjonen av et lavkarbokosthold og periodisk faste kan derfor hjelpe med å øke vekttapet og forbedre helsen ved å redusere inntaket av kalorier og samtidig sørge for at kroppen har tilstrekkelig med næringsstoffer til å fungere optimalt.

Bord med lavkarbo mat

Vær tålmodig

Det tar tid å se resultater fra periodisk faste. Vær tålmodig og ikke gi opp hvis du ikke ser resultater umiddelbart. Det er veldig individuelt hvor raskt kroppen tilpasser seg.

Ingen mirakelkur

Bare husk at periodisk faste ikke er en mirakelkur og at det er viktig å kombinere det med en sunn livsstil og et balansert kosthold. Hvis du har spørsmål eller bekymringer, bør du alltid søke råd fra en lege eller ernæringsfysiolog før du begynner eller underveis.

6. Tips for å lykkes med periodisk faste

 1. Start gradvis: Begynn med en enklere form for periodisk faste, som alternativ dag faste eller 16-timers faste, og øk gradvis når du føler deg komfortabel.
 2. Planlegg måltider: Planlegg dine måltider slik at du unngår unødvendig sult og sørger for at du får nok næringsstoffer.
 3. Drikk nok vann: Drikk nok vann mens du faste for å redusere sult og hodepine. Ha gjerne litt sitronsaft og en klype med salt i vannet for å bli kvitt sulten.
 4. Bruk kaffe og te i fasteperioden når du normalt sett har pleid å spise.
 5. Unngå junk food: Unngå dårlig prosessert mat og sørg for at du spiser sunt og balansert når du ikke faster.
 6. Spis nok kalorier: Sørg for at du spiser nok kalorier når du ikke faster for å sikre at du har energi til å gjennomføre dine daglige aktiviteter.
 7. Vær fysisk aktiv: Vær fysisk aktiv og hold deg i bevegelse, da det kan hjelpe med å øke metabolismen og gjøre deg metabolsk fleksibel raskere. Samtidig vil du normalt sett trigge autofagi med trening.
 8. Hold deg til faste tider: Prøv å holde deg til en fast tidsplan for å gjøre det enklere å følge ditt program.
 9. Ikke stress: Ikke stress deg over det å faste, og husk at det er viktigere å ha en sunn livsstil enn å følge et faste program nøyaktig til klokken hver dag.Vær tålmodig: Vær tålmodig med deg selv og forvent ikke resultater over natten. Å endre livsstil tar tid, så vær tålmodig og fortsette å arbeide mot dine mål. Spiser du i faste uken en dag, er det bare til å starte på nytt dagen etterpå.

7. Hva kan man spise på periodisk faste

Det avhenger noe av hvilken form for periodisk faste du følger. Generelt anbefales det å spise en sunn og balansert diett med fokus på proteiner, fiberrike grønnsaker og sunne fettstoffer i spiseluken.

Husk å salt maten godt da kroppen skiller ut mye mineraler i prosessen. Spesielt om du også følger lavkarbo diett.

Det vil også være avhengig av dine individuelle mål, livsstil og helsetilstand. For eksempel, hvis du følger en lavkarbo diett, vil du sannsynligvis legge større vekt på å spise proteiner og fettstoffer, mens du unngår høyt karbohydrat mat.

På den annen side, hvis du følger en diett for å gå ned i vekt, vil du kanskje legge større vekt på å spise magre proteiner og fiberrike grønnsaker. Det viktigste er å følge en balansert diett som gir deg nok næring for å holde deg frisk og oppegående.

8. Hva du bør unngå under periodisk faste

Under periodisk fasting bør du unngå å spise høy-karbo, høyt kalori matvarer som godterier, brus, kaker, hvitt sukker og hvitt mel og raffinerte produkter. Du bør også unngå matvarer med høyt fettinnhold i store mengder om vektreduksjon er målet.

Det er også viktig å unngå å overspise, da overspising kan ødelegge de positive effektene av periodisk fasting. For å lykkes med periodisk fasting, bør du fokusere på å spise sunne, næringsrike matvarer som grønnsaker, proteiner og lav-karbo kilder.

9. Hvor mye ned i vekt med periodisk faste

Det er svært individuelt hvor mye man kan gå ned i vekt ved å praktisere periodisk fasting. Faktorer som ditt utgangspunkt, kosthold, fysisk aktivitet og livsstil vil spille inn. Generelt vil man ofte se et vekttap de første ukene, men dette vil kunne variere som beskrevet mer her.

Det er viktig å huske at periodisk fasting ikke er en «quick fix» løsning, men en livsstilsendring som krever dedikasjon og disiplin for å oppnå best mulige resultater.

10. Hvordan du kan tilpasse periodisk faste til din livsstil

Det er viktig å tilpasse periodisk fasting til din livsstil for å sikre at det blir en del av din daglige rutine og at du får maksimal nytte av det. Her er noen tips for å tilpasse periodisk fasting til din livsstil:

 • Planlegg spise tidspunktene: Planlegg når du vil spise i spise luken, slik at du ikke går sulten og har nok energi til å gjennomføre dagens gjøremål.
 • Tilpass lengden på fastingen: Velg en fasteperiode som passer deg, enten det er 16 eller 20 timer. Juster lengden hvis du trenger mer energi til å gjennomføre dagens aktiviteter.
 • Vær forberedt: Forbered maten din før spise luken, eller ha en liste over sunne alternativer tilgjengelig hvis du er på farten.
 • Unngå unødvendige fristelser: Unngå sukkerholdige og usunne matvarer som kan friste deg under fastingen.
 • Vær tålmodig: Det tar tid å tilpasse seg periodisk fasting, så vær tålmodig og vær utholdende så vil det bli en naturlig del i din hverdag.

Husk at periodisk fasting er en personlig reise og at det er viktig å finne en tilnærming som fungerer best for deg og din livsstil. Prøv ulike tilnærminger og juster dem etter behov, slik at du får maksimal nytte av periodisk fasting og får bedre helse og samtigig øker vekttap.

Ronny Bruknapp, New Baseline, 2023

11. Hvor ofte bør du gjøre periodisk fasting

Det avhenger av ditt individuelle behov og mål. Noen gjør periodisk fasting daglig, mens andre bare gjør det en eller to ganger i uken. Det anbefales å starte med en moderat tilnærming og øke frekvensen etterhvert som kroppen din blir vant til det. Det er også viktig å lytte til kroppens signaler og tilpasse fastingen deretter

Det kan og være lurt å variere da kroppen har ulike effekter av litt lengre faste og daglig 16:8 diett for eksempel. Det er mange eksempler på personer som har levd godt med OMAD diett over lenger tid. Finn det som fungerer for deg og juster etter behov. Lytt til kroppen.

12. Bør du kan kombinere periodisk faste med trening

Det er mange som foretrekker å trene mens de faster. I starten kan det være noe ubehagelig da kroppen ikke er helt vant til å bruke ketoner som energi enda. For å hjelpe på om du skal trene i spise luken kan det være lurt å se på MCT Olje.

 • Drikk nok væske
 • Ta gjerne kaffe eller annen drikke med MCT olje på forhånd av trening
 • Sørg for nok restitusjon
 • Vil være tøft i starten
 • Studier viser at fasting kan øke det naturlige testosteronet i kroppen.

13. Mulige bivirkninger av periodisk faste

Periodisk fasting kan ha noen mulige bivirkninger, selv om det generelt regnes som sikkert for de fleste friske voksne. Noen av de vanligste bivirkningene inkluderer:

 1. Hodepine og svimmelhet: Fasten kan føre til dehydrering, noe som kan føre til hodepine og svimmelhet.
 2. Tretthet og lavt energinivå: Fasten kan også føre til lavt energinivå og trøtthet, spesielt i begynnelsen av fasting perioden. Normalt sett vil du etter hvert ha et høyere energinivå enn før du startet med fasten.
 3. Sult: Sult er en av de vanligste bivirkningene av periodisk fasting. Det kan være vanskelig å holde seg til fasting tidsplanen når du er sulten. Blir du svimmel og uvell spiser du og starter på nytt dagen etterpå.
 4. Søvnproblemer: Fasten kan også føre til søvnproblemer for noen mennesker, da kroppen din prøver å tilpasse seg endringene i spisevaner.
 5. Muskelsvinn: Hvis du ikke får nok næringsstoffer og kalorier gjennom spise perioden din, kan det føre til muskelsvinn over tid. De fleste har enorme reserver med kalorier i form av fett på kroppen. Men for fort vektnedgang er aldri anbefalt, og for langtids faste er det viktig å være var på muskelsvinn.

14. Hvordan periodisk faste påvirker hjernen

Periodisk faste kan ha en stor innvirkning på hjernen og vår mentale helse. Fasten kan føre til en økning i konsentrasjonen og oppmerksomheten, samt forbedre hukommelse og kognitiv funksjon.

Når vi faster, gir du kroppen din en pause fra å fordøye mat, noe som gir mer energi til å fokusere på andre oppgaver. Fasten kan også bidra til å øke produksjonen av kjemiske stoffer i hjernen kalt nevrotransmittere, noe som kan hjelpe med å øke din oppmerksomhet, konsentrasjon og hukommelse.

I tillegg kan periodisk faste hjelpe med å øke produksjonen av vekstfaktorer i hjernen, som er viktige for å opprettholde sunn hjernehelse og hindre aldersrelatert hjerneskade. Fasten kan også føre til en økning i produksjonen av mitokondrier, som er de minste kraftverkene i hver celle og spiller en viktig rolle i å opprettholde god hjernehelse.

Det er viktig å merke seg at fordelene ved periodisk faste for hjernen ikke er bevist gjennom kliniske studier på mennesker, men studier på dyr har vist lovende resultater.

Alt i alt, kan periodisk fasting være en enkel og effektiv måte å forbedre kapasiteten vår på, men det er viktig å undersøke det nærmere før fordelene kan sies med sikkerhet da mesteparten av forskning er utført på dyr.

15. Hvordan periodisk faste påvirker hormonsystemet

Periodisk faste kan påvirke hormonsystemet på flere måter, både positivt og negativt. Hormonene som blir påvirket av faste inkluderer insulin, glukagon, adrenalin, noradrenalin, veksthormon og testosteron.

Insulin er et hormon som hjelper med å regulere blodsukkernivået, og under fasting kan insulin nivåene reduseres, noe som resulterer i økt fettforbrenning. Glukagon er et annet hormon som øker når vi faste, og det hjelper med å frigjøre energi fra fettcellene våre.

Adrenalin og noradrenalin øker også under fasting, og disse hormonene hjelper med å øke hjertefrekvens, forbedre konsentrasjonen og øke fettforbrenningen. Veksthormon produseres også i større mengder under fasting, og dette hormonet hjelper med å regenerere cellene våre og øke muskelvekst.

Testosteron nivåene kan også bli påvirket av fasting, men dette varierer fra person til person og avhenger av mange faktorer.

Det er viktig å merke seg at de endringene i hormonsystemet som skjer under fasting kan variere fra person til person.

16. FAQ – Ofte Stilte Spørsmål

Ja, det kan være sunt å faste i 16 timer om dagen, så lenge du holder deg hydrert og spiser et næringsrikt kosthold under spisevinduet ditt.

Under periodisk fasting anbefales det å spise et balansert kosthold med mye protein, sunne fettstoffer og grønnsaker. Det er også viktig å holde seg hydrert.

Mengden vekt du kan miste med periodisk fasting avhenger av ulike faktorer, inkludert startvekten, kosthold og treningsvaner. Noen kan miste en betydelig mengde vekt, mens andre kan se bare beskjedne resultater.

16:8-fasting innebærer å faste i 16 timer og spise i et 8-timers vindu. Dette kan bidra til å redusere kaloriinntaket og forbedre den metabolske helsen.

Ja, du kan drikke kaffe under periodisk fasting, så lenge den er svart eller med en liten mengde fløte eller sukker. Unngå å tilsette høykalori-ingredienser som sirup eller krem.

Etter 16 timer med fasting kan kroppen begynne å gå inn i en tilstand av ketose og muligens autofagi, der den brenner lagret fett for energi. Dette kan føre til vekttap og andre helsefordeler.

Det anbefales ikke å drikke alkohol mens man faster, da det kan forstyrre de metabolske prosessene som skjer under fasten.

En 14-timers faste kan være nok for noen, men det avhenger av dine individuelle mål og helsestatus. Det er viktig å lytte til kroppen din og justere fastevinduet etter behov.

17. Oppsummering

Periodisk faste er en form for diett hvor en bevisst reduserer inntaket av mat over en bestemt tidsperiode. Det finnes ulike typer av periodisk faste, inkludert faste i en bestemt periode, for eksempel 16-20 timer, og deretter spise i en annen periode, for eksempel 8-4 timer, samt alternativ dag faste og en dag om gangen (OMAD).

Periodisk faste kan ha mange helsefordeler, inkludert vekttap og en bedring i livskvaliteten. For å lykkes med periodisk faste, anbefales det at du holder deg hydrert, velger sunne matvalg og tilpasser dietten til din egen livsstil. Likevel er det viktig å merke seg at det finnes enkelte grupper mennesker, inkludert gravide, ammende, barn, undervektige eller underernærte, som har hatt spiseforstyrrelser eller tar medisiner for lavt blodsukker, som bør unngå faste eller gjøre det under oppsyn av en erfaren kliniker eller lege.

Det er viktig å merke seg at det er mulige bivirkninger ved periodisk faste, inkludert sult, hodepine, forstyrret menstruasjonssyklus og lavt blodsukker. Påvirkelse av periodisk faste på hjernen og hormonsystemet er også et område som trenger mer forskning. Som med alle endringer i kostholdet, bør man først konsultere en helsepersonell for å sikre at periodisk faste er sikker og passer for ens helsetilstand.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar