En lavkarbo diett er en diett som begrenser karbohydrater, primært funnet i mat med sukker, pasta og brød. I stedet for å spise karbohydrater, fokuserer du på mat med mye proteiner, sunne typer fett og grønnsaker.

Studier viser at lite karbohydrater eller såkalt ketogensk kosthold kan resultere i vekttap og bedre helse markører. Det er ikke nødvendig med detaljert langvarig telling av kalorier. Det eneste du trenger å gjøre er å kutte ut mat med mye karbohydrater og raffinerte produkter

Det å kutte ut karbohydrater var og er helt avgjørende for at jeg fikk stabilt blodsukker som gir meg mulighet til å ha jevn energi hele dagen. Samtidig gikk jeg ned 25 kilo uten å telle kalorier.

Ronny Bruknapp – Daglig Leder New Baseline

1. Hva er lavkarbo?

En lavkarbo diett betyr at du spiser mindre karbohydrater og mer av maten du spiser er proteiner og fett. Det kalles og for ketogent kosthold om fokust er å produsere ketoner.

I mange tiår har vi blitt fortalt at fett er ødeleggende for vår helse. Samtidig har «sunne» lav-fett produkter, ofte fulle av sukker fylt opp hyllene i butikker. Den utviklingen skjedde samtidig som epidemi med overvekt starter og ser med all sannsynlighet ut til å være en stor feil.

Selv om det ikke er helt klart hva som har skapt bølgen med overvekt i den vestlige verden er det klart at kostholdsrådene ikke har hindret den.

Studier viser og nå at det ikke er grunn til å frykte naturlig fett. I stedet, på en slik diett trenger du ikke være redd for fett. Det viktige er å begrense mengde sukker og stivelse. Pass på du får nok protein og spis nok naturlig fett så du kan nyte måltidet.

Blodsukkeret stabiliserer seg

Når du unngår sukker og stivelse har blodsukkeret en tendens til å stabilisere seg, og insulin nivået synker. De kan gjøre det lettere å bruke fettlagrene som energi. I tillegg vil høyere proteininntak og eventuelle ketoner gjøre at du føler deg mer mett.

Egg bacon og salat

Grunnleggende

 • Spis: Kjøtt, egg, fisk, grønnsaker primært fra over bakken og naturlig fett som kaldpresset olivenolje og smør fra melkeprodukter.
 • Unngå: Sukker og stivelse (som brød, ris, pasta, bønner og poteter)

Spis når du er sulten og stopp når du er tilfreds. Det kan være så enkelt, og du trenger ikke telle kalorier for å få resultater. For raskere resultat se og artikler om fem tips ved fasting og den komplette guiden om periodisk faste.

2. Hva skal du spise?

Som hovedregel bør du holde deg under 50 karbohydrater hver dag og spise lavkarbo mat som har lavere enn 5% karbohydrat innhold. Fiber teller ikke, du kan spise så mye fiber du ønsker. Med mindre du er ute etter enda eklere diett i form av en diett med bare kjøttprodukter uten fiber.

Sunn mat med avokado og nøtter

Mat du kan spise

 • Kjøtt – Alle typer. Spis gjerne skinn og fett på kjøttet og. Har du råd til det kjøp gjerne organisk er kjøtt som er fostret på gress.
 • Fisk og sjømat – Alle typer. Feit fisk som laks, sardiner er veldig bra grunnet høyt omega 3 innhold.
 • Naturlig fett – Meierismør, olivenolje og avocado olje er alle gode eksempler på gode fettkilder som er avgjørende for at du skal bli mett.
 • Grønnsaker som vokser over bakken – Brokkoli, spinat, blomkål, kål, kinakål, asparges, oliven, sopp, avokado, løk, tomater, salat og andre blad grønne varer. I utgangspunktet kan du spise så mye du klarer av disse varene.
 • Melkeprodukter – Velg gjerne melkeprodukter som ikke er fettredusert som ekte smør og creme fraiche. Gresk yoghurt og ost er eksempler på mat som smaker godt samtidig som du kan oppleve resultater. Unngå alt av melk og fløte da det har høyt innhold med melkesukker.
 • Nøtter – Nøtter er veldig bra så lenge du spiser rett type. Hold deg til nøtter med lavt innhold karbohydrater. Macedamianøtter er å anbefalle da de innholder mye umettet fett. Kombiner gjerne med valnøtter og begrenset mengde peanøtter.
 • Bær – Viktig at begrenses. Spis bare bær om du ikke har som mål å være veldig forsiktig med karbohydrater.

Drikke

 • Vann – Prøv å gjør naturlig vann som din foretrukne måte å holde deg hydrert på. Det kan være en fordel for mange å ta en klype salt i vannet da kroppen skiller ut mye mineraler når man går gjør en slik sterk redusering av karbohydrater. Om du klarer er det en fordel å holde seg unna vann med smakstilsetning. Men generelt sett er det meste greit å drikke så lenge det ikke er kalorier i for å komme i ketose.
 • Kaffe – Svart kaffe kan du drikke. Studier viser at de beste helseeffektene med kaffe er mellom to til fire kopper hver dag. Du kan og ta mct olje og smør i kaffen til tider. se artikkel og video når du bør ta kaffe her.
 • Te – Samme prinsipp som kaffe. Husk å se at det ikke er kunstig søtning eller kalorier i den.

Typiske feller du kan gå i

Husk å begrens melk og fløte da de inneholder melkesukker. Et glass vin i ny og ne er også ok.

Mat du ikke skal spise

 • Sukker – Sukker er det verste du kan spise eller drikke. Sukker finnes i mye drikke, snop, juice, sports drikke, sjokolade, kake, is, frokostblandinger og mye mer. Unngå all mat og drikke med tilsatt sukker. Det er og en stor fordel å unngå mat med kunstig søtning da det har en tendens til å øke lysten på sukker og karbohydrater.
 • Stivelse – Hvete, havre og andre raffinerte produkter. Inkluderer mat som er merket som glutenfri. Altså ikke spis brød, pasta, ris, korn, poteter. Husk at fullkorn og ikke skal spises. Bønner og lentiler bør du og holde deg unna. Små mengder med rotgrønnsaker kan være bra.
 • Øl – Øl er brød i flytende form. Lavkarbo øl er et alternativ. Men husk at de inneholder mer karbohydrater enn for eksempel vin.
 • Frukt – Selv om bær i små mengder kan være ok må du være forsiktig med annen frukt. De er ofte mye karbohydrater med og fruktsukker som kan begrense resultatene du kan forvente med levemåten. Potensielt kan frukt øke blodsukker, redusere vekttap og forverre metabolsk utfordring.

Fordelene med å spise mer kjøtt, fisk og sunt fett i en lavkarbo diett

Når du begir deg ut på en lavkarbo-reise, vil du oppdage viktigheten av å inkludere kvalitets matvarer som kjøtt og fisk i kostholdet ditt. Disse matvarene, blant annet, inneholder lite karbohydrater, men er rike på essensielle næringsstoffer og proteiner.

Ved å spise mer av disse matvarene, beriker du kroppen med nødvendig brennstoff som støtter metabolsk helse.

I tillegg er det verdt å merke seg at mens mange tradisjonelle dietter anbefaler lite fett, vektlegger en lavkarbo diett inntak av sunt fett. Disse fettene, som finnes rikelig i fisk og kjøtt, hjelper ikke bare kroppen med å føle seg mett, men støtter også optimal hjernefunksjon og energiproduksjon.

Hvordan redusere inntak av karbohydrater for effektiv vektreduksjon

Å gå ned i vekt er en ambisjon for mange, og en nøkkelstrategi er å redusere inntak av karbohydrater. Men hvordan gjør du dette effektivt?

For det første bør du vurdere hvor store mengder karbohydrater du for øyeblikket konsumerer. Se på vanlige matvarer og drikkevarer i kostholdet ditt som inneholder høye mengder karbohydrater og vurder å erstatte dem med alternativer som inneholder lite eller ingen karbohydrater.

Mindre «CRAVING»

Samtidig bør spise mer proteinrike og fettrike matvarer, som kjøtt og fisk, som gir langvarig metthet uten de høye karbohydratene. Når du reduserer karbohydratinntaket, vil du sannsynligvis oppleve en reduksjon i sult og cravings, noe som fører til at du naturlig spiser mindre og, som et resultat, går ned i vekt.

Husk også på viktigheten av å inkludere sunt fett i kostholdet ditt, som kan bidra til metthet og gir kroppen en alternativ energikilde i fravær av store mengder karbohydrater.

Spis naturlig

Holder du deg til høykvalitets råvarer som ikke er prosessert vil du få raske resultater. Er det ingen innholdsfortegnelse er det bra. Det betyr at maten er naturlig uten tilsetninger. Er listen med innhold lang skal du ikke spise maten.

Viktig! Ikke vær redd for fett og salt

Da du sikkert er vant til å høre at fett ikke er bra og at du maks skal spise to egg om dagen tyder mye på at det er feil. Det er viktig å spise nok fett for å få i seg nok næring når man går på diett. Spesielt i starten.

Bruk gjerne kokos olje, meierismør, ost, olivenolje, avocado olje. Bare ikke bruk alt for mye fett heller da det kan være for kalori tungt om vektreduksjon er målet.

Når kroppen din er fett tilpasset(metaboliks fleksibel) kan du begynne å kutte ned på fett litt etter litt så kroppen får bruke fettet du har lagret på kroppen som energi om målet er å redusere vekt. Om du føler at du har fått for lite mat, slapp eller annet kan du prøve å øke fettinntaket.

oppsummert ikke vær redd for fett. Føler du deg slapp eller har unormalt mye cravings kan det og være kroppen som mangler elektrolytter. Ikke vær redd for salt. Bruk uprosessert salt som havsalt eller himalaya salt. Ikke tell kalorier. Spis når du er sulten og lær deg å kjenne når du er mett.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar