Jeg står opp hver morgen senest klokken 06:00 med et smil om munnen på vei mot kaffetrakteren for å lage kaffe med mct olje i. Hva er egentlig mct olje? Hvilke fordeler gir den til deg som faster eller lever på keto diett? Bør du bruke mct olje mens du faster?

Hva Er Mct Olje

Mct olje står for “Medium Chained Triglycerides” og blir tatt opp direkte fra leveren og brukes derfor av mange som supplement for keton produksjon og lettere overgang til periodisk faste. Det er ni kalorier per gram med energi i mct olje. Det vil si at det er rundt 115 kalorier i en spiseskje.

Om hovedmålet ditt med faste er terapautiske årsaker med maks naturlig produksjon av ketoner eller autofagi bør du ikke bruke mct olje under faste. mct olje er et veldig godt hjelpemiddel for deg som begynner med faste for bedre fokus og energi i hverdagen. Les videre for å finne ut om mct olje er rett for deg.

Hvordan Mct Olje Hjelper Deg

Oljen gir personer som ikke er metabolsk fleksibel produksjon av ketoner. Siden du leser på denne siden har du sikkert allerede lest om at ketoner kan gi mange fordeler for helse og bedre produktivitet. Ketoner omtales av mange som den suverene energi kilden til hjerner.

Mange like å bruke mct olje i kombinasjon med periodisk faste. Mct olje er normalt sett hentet ut fra kokosnøtt da mer enn 50% av fettinnhold i kokosnøtt er fra MCTs. Oljen går rett gjennom tynntarm og rett til lever for å bli forbrent.

Fordeler ved å bruke MCT Olje hver dag

Mct Olje Bedrer Prestasjonsevnen Din

En undersøkelse fra 2009 viser at atleter som tar halvannen spiseskje med mct olje hadde lavere melkesyre og syntes det var lettere å trene enn de som ikke tok mct olje.

Studien viser og at MCT hjelper deg til å bruke mer fett som energi i stedet for karbohydrater.

En av grunnen til at MCT olje har blitt så populært er dens potensial til å hjelpe med vektnedgang ved å fremme følelse av å være mettDr. Pedre, forbes.com

Hva Bør Du Passe På Ved Bruk Av Mct Olje?

For mye bruk av MCT kan føre til fett oppbygning i lever. En eldre undersøkelse på mus viste at på 12 uker der 50% av fettet ble gitt i form av MCT førte til fett oppbygning i lever. Interessant er det og at i samme undersøkelse fikk musene laver fettprosent og bedre insulin resistens.

Her er det viktig at du bruker litt fornuft. En slik høy dose de brukte i undersøkelsen er absolutt ikke anbefalt.

Hvor Mye Og Når Bør Du Bruke Mct Olje?

Mine råd i denne artikkelen basert hovedsakelig på mine erfaringer etter lang tid bruk ved periodisk faste.

Siden mct olje produseres raskt og blir omdannet til ketoner selv hos personer som nettopp har begynt med periodisk fasting kan det være et veldig godt hjelpemiddel for en myk overgang med nytt kosthold og periodisk fasting til du er blitt metabolsk fleksibel.

Når Er Det Best Å Bruke Mct Olje

Det diskuteres mye fram og tilbake om du bryter periodisk faste ved bruk av mct olje eller ikke. For vektnedgang, effektivitet og fokus er min erfaring at mct olje om morgenen mens jeg faster veldig bra. Jeg trener hver morning på fastende mage og merker at treningsøktene mine er bedre om jeg tar en spiseskje i kafeen. Samtidig er det viktig å huske på at mct olje er et supplement og at du uansett får i deg nok energi fra naturlige kilder.

Bør Du Bruke Mct Olje?

mct olje har for meg vært et fantastisk hjelpemiddel i overgang til en bedre livsstil og periodisk fasting. I starten ble jeg uvel, svimmel og tom for energi allerede etter 12 timers faste. En spiseskje med olje ga meg flere gode timer samtidig som energien jeg trengte til å gjennomføre treningsøkter og samtidig fungere bra med godt fokus på jobb og som familiefar.

På det meste brukte jeg tre spiseskjeer hver dag med mct olje. Da supplererer du med nesten 400 kalorier ekstra på en dag. Så er målet vektnedgang bør man ikke ta så mye. Ønsker du derimot å fungere med bedre fokus i hverdagen mens kroppen starter prosessen med å bli metabolsk fleksibel er det absolutt et hjelpemiddel som de fleste bør bruke.

Hvor Mye Og Hvordan Bør Mct Olje Brukes?

Om du ikke drikker kaffe kan du ta den i te, eller sammen med Eplecidereddik eller vann for eksempel.

Jeg anbefaler en gradvis implementering av mct olje da det kan føre til noen raske turer på toalettet i starten. Begynn med en spiseskje om morgenen for å gjøre fasten lettere og implementer flere gradvis om ønskelig. Det er ikke noen klare retningslinjer på hva som er maks dose av MCT. Det er derimot fra de fleste ikke anbefalt å gå over 4-7 spiseskjeer med mct olje hver dag. Personlig har jeg aldri tatt mer enn tre spiseskjeer hver dag. Nå tar jeg bare en til frokost da jeg ikke har behovet for mer.

Ønsker du flere artikler som denne og få oppdatering når jeg poster nytt? Meld på deg på vårt nyhetsbrev og få tips og oppdatering rett i innboksen din.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar