I dagens hurtige livsstil og alt for mange netter med for lite søvn er Kollagen tilskudd blant tilskuddene jeg har hatt mest effekt av.

I utgangspunktet prøver jeg å ta minst mulig kosttilskudd og sørge for at jeg får næring og det som er nødvendig i kosten og av naturen. Det er mange kjente effekter som bedre hud og søvn ved bruk av kollagen, men også en del overraskende effekter. La oss se hva forskning sier om kollagen tilskudd.

Hva Er Kollagen?

Kollagen er det mest framtredende protein i kroppen din. Det er hoved komponenten i flere av kroppens hoveddeler som sener, hud og muskler.

Kollagen har mange viktige funksjoner, som å forsyne huden din med proteiner og styrking av skjelett

Det er mange forskjellige typer kollagen, her er de fire viktigste:

  • Type I: Finnes i bindevev, den mest vanlige sorten
  • Type II: Finnes i ledd og mellomvirvelskiver
  • Type III: Er den andre største konsentrasjon av protein i kroppen og bidrar til funksjonen av hud, beinmarg, lunger og organer.
  • Type IV: Komponent av nyrer, indre øre og linsene i øyet. I de siste årene har Kollagen vokst i popularitet, mest har populariteten til hydrolysert Kollagen økt. Hydrolysert vil si at Kollagenet er brutt ned for å gjøre det enklere for kroppen å ta det opp som næring.

Det er mest vanlig å ta Kollagen i pulverform. Det varier hvilke typer Kollagen som er i hvert produkt. Jeg selv bruker peptider og kjøper alltid høy kvalitets produkt.

Hvilke Mat Innholder Kollagen?

Kollagen finnes i bindevevet til dyr, det vil si at dyr som kylling skinn, svine skinn, storfe skinn og fiske skinn alle er gode kilder til Kollagen.

Vitamin C er avgjørende for opptaket av Kollagen, sørg derfor for å spise mat med rikelig vitamin C som sitron eller brokkoli.

Hvilke Fordeler Er Det For Deg Med Kollagen?

1. Du Får Renere Hud

Kollagen er et viktig komponent av huden din. Det har en stor rolle i å styrke huden din, og holde den elastisk og hydrert. Spesielt etter hvert som du blir eldre og kroppen selv produserer mindre Kollagen som fører til rynker.

Det er mange studier som viser til at Kollagen kan bremse ned aldringen av huden med å redusere rynker og tørr hud.

Dame i morgenkåpe med ren hud

En studie fant ut at kvinner som tok 3-10 gram Kollagen per dag i gjennomsnitt 69 dager fikk bedre tørrhet og elastisitet i huden.

Det er og mange påstander om at Kollagen hjelper på andre skinnsykdommen og akne. Her er det ikke noen pålitelige kilder enda.

2. Hjelper På Leddsmerter

Kollagen hjelper med å ivarta brusken din. Bindevevet som er mellom leddene.

Etter hvert som Kollagen nivået i kroppen din synker øker risiko for bindevevs sykdomer som artrose.

Flere studier viser at Kollagen kan hjelpe med artrose og leddsmerter. I en studie på mer enn 500 deltakere ble det bevist at på personer med artrose som tok 10 gram Kollagen hver dag i en periode på 24 uker fikk markant redusering i ledd stivhet og smerter.

3. Kan Hjelpe Skjelettet

Bena i kroppen er i hovedsak laget av Kollagen, det er det som gir de struktur og styrke.

Samtidig som Kollagene i kroppen forsvinner med alderen, forsvinner beina sammen med Kollagenet. Det kan lede til beinskjørhet som gir større sannsynlighet for beinbrudd.

Studier viser til at Kollagen kan forhindre nedbrytning som fører til beinskjørhet.

4. Økt Muskelvekst

Studier viser til at Kollagen kan hjelpe med å forhindre at muskler forsvinner med alderen. I en 12 ukers studie , med 27 menn som hadde muskelsvinn på grunn av alder var det markant økning i muskelmasse i gruppen som tok Kollagen tilskudd.

Forskere har kommet fram til at Kollagen kan hjelpe deg i prosessen med å syntisere kreatin.

5. Bedre Hjerte Helse

Uten nok Kollagen kan blodårer bli mindre fleksibel og elastisk, som kan føre til aterosklerose som er fortetning av blodårene. Forskning viser til at Kollagen kan redusere risiko for hjertesykdom.

I en seks måneder lang studie tok 31 friske voksene 16 gram av Kollagen hver dag. De viser en klar reduksjon i årestivhet fra studiens start til slutt.

Selv om det er gode tegn for hjertesykdom trenger mann flere større studier for å kunne si noe sikkert.

Når vil du merke resultater?

Det å bygge opp Kollagen lagerene er en lang prosess. De fleste studier har minimum åtte uker for vurdering av effekt på hud, leddsmerter. Andre studier har 12 måneder på feks skjeletthelse. Det er viktig å være tålmodig med Kollagen tilskudd.

Oppsummert

Samlet sett kan Kollagen tilskudd gi mange positive effekter i hud, ledd, skjelett, muskler og organer. Det mangler noe bevis på effekter på tarmhelse og hjerne.

Kollagen kan gi økt muskelmasse, hindre tap av skjelett, bedre leddsmerter og gi deg renere hud med mindre rynker.

Mange mener og at supplementet kan gi deg bedre tarmhelse, hjernehelse og vekttap.

Det er forbundet lav risiko ved å bruke supplementet. Skal du ta over anbefalt dose er det viktig å gjøre det i samråd med lege.

Selv om flere matvarer inneholder Kollagen er det usikkert hvor mye effekten er av de, da Kollagen peptider er brutt ned for lettere opptak i kroppen.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar