Nesen din er laget til å puste med. Siden den er optimal for nettopp det bør du bruke bruke nesen og ikke munnen når du puster.

Hvorfor er det viktig å bruke nesen for å puste?

Du vil oppleve mange fordeler ved å puste gjennom nesen. En enkel konsekvens er at du vil se bedre ut.

De fleste oppfatter personer som har munnen lukket som mer attraktiv enn de som puster og peser med åpen munn og sunket bunn.

Enda viktigere er helse fordelene du vil få med å puste med nesen.

6 grunner til hvorfor det er viktig for helsen å puste med nesen

1. Fukter luften

Små strukturer i nesen hjelper med å fukte luften du puster inn. Dette hjelper med å forberede luften for lungene. Det er grunnen til at du våkner med tørr munn og hals når du du puster med munnen.

2. Filtrerer luften

Nesen hjelper deg med å filtrere og beskytte mot støv, forurensing, allergener, virus, bakterier og mye mer.

3. Varmer luften

Nesen hjelper med å varme opp luften før den når lungene. Lungene takler ikke kald luft veldig bra. Det er hvorfor mann ofte kjenner en hoste kommer når man løper eller står på ski når det er kaldt i luften.

4. Bedre opptak av oksygen

Pusting gjennom nesen ligger på opp til 50% mer motstand enn med å bruke munnen. Denne motstanden hjelper på lunge fleksibilitet og sikrer at de både fylle og tømmer seg skikkelig. I tillegg vil nitrogenoksid fra nesen utvide og blodårene dine. Disse prosessene kan øke oksygenopptaket med så mye som 10-20%.

5. Bedre kontroll på volum

Det er vanlig å puste for mye når du puster med munnen. Det gjør at du mister for mye karbondioksid fra blodet ditt. Karbondioksid hjelper å stimulere pusten og regulerer pH verdiene i blodet ditt. Karbondioksid er og viktig for å distribuere oksygen til vev og organer. Når du puster gjennom nesen hindrer du disse prosessene på grunn av naturlig motstand.

6. Lavere puls

Å puste med nesen gjør du får lavere puls og pustefrekvens.

Kan pusting med nesen mens du trener øke prestasjon?

De fleste puster gjennom munnen mens de trener. Det er naturlig for mange grunnet økt motstand gjennom nesen under trening.

Bevisene er blandet på om puste med nese er bedre for prestasjon under trening.

I en studie i 2018, der 10 løpere var på en tredemølle to ganger. En gang med nese pusting og en gang med å pust gjennom munnen. De målte markører som oksygen forbruk, pustefrekvens og produksjon av karbondioksid.

Undersøkelsen fant ut at de brukte like mye oksygen uavhengig om det var pust med nese eller munn. Men pustefrekvens og antall pust per minutt var lavere med pust gjennom nesen.

Med andre ord krever det mindre for å få samme oksygenet gjennom nesen, noe som kan tyde på mulighet for bedret potensial av prestasjon.

En annen undersøkelse i 2017 viste at pust gjennom nesen under trening senket opptaket og kunne øke stresset på det kardiovaskulære systemet.

Forfatteren av undersøkelsen konkluderer med at pusteteknikk under trening bør bli bestem individuelt da de ikke kan konkludere med om det er økt prestasjon.

Hvordan starte med å bruke nesen når du puster

Det viktigste er å gjøre det. Nesen føles ofte tett ut i starten. Nesen sier de er bruk den eller mist den. Du vil fort merke at om du klarer å tvinge kroppen til å bruke nesen til å pusten vil nesen etter hver åpne seg meg opp.

Start rolig

Begynn med å ta fem minutter der du utelukkende fokuserer på pusten der du bruker nesen til både inn og utpust. For meg passer det med tre sekunder innpust og seks sekunder utpust. Prøv deg fra.

Tape munnen for å bruke nesen om natten

Se vår Sleep Tape for å tape igjen munnen om natten. Ikke gjør dette om du har tett nese eller andre underliggende sykdommer eller grunner. Se og vår artikkel om blått lys briller for bedre søvn.

Etter å ha forsøkt lenge å tvinge meg selv til å lukke munnen mens jeg pustet var det først da jeg fikk tak i sleep tape og tapet om natten jeg begynte å klare det om dagen og.

Ronny Bruknapp, New Baseline, 2023
Mann nyter naturen

Øvelse for å puste gjennom nesen og med magen

Å puste med magen, eller diafragma pusting. Innebærer å ta trege, dype pust gjennom nesen din.

Målet er å ta så dype pust at du fyller magen med luft. Dette øker hvor mye oksygen du tar opp og senker pulsen og pusten din.

Å pusten med magen øker og mindfulness og reduserer stress. Her er hvordan du skal gjøre det:

  1. Sitt oppreise og slapp av i skuldrene. alternativt ligg deg ned i sengen.
  2. Lukk munnen. Ligg en hånd på magen og en på brystet.
  3. Pust inn sakte gjennom nesen mens du lar magen fylle seg med luft. Brystet skal være ganske i ro.
  4. Pust sakte ut.
  5. Gjør det i 5 til 10 minutter.

Du bør prøve å puste med nesen

Det er flere fordeler med å puste med nesen. Det var det den er laget for. Munnen er for kommunikasjon og mat. Prøv øvelser for å bli flinkere å puste med nesen for bedre søvn og bedre kognitiv kapasitet og mange helsefordeler.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar