La oss ta en tur til Hawaii, en magisk øygruppe midt i Stillehavet. Her vokser spirulina, en liten blågrønn alge som er en av naturens mest næringsrike planter. Spirulina er så sunn at den noen ganger kalles «supermaten fra havet» og mange helseeksperter mener at den kan ha en positiv effekt på helsen vår.

Denne ferskvannsplanten er en av de mest forskede og, sammen med sin søsken chlorella, mest omtalte supermaten i dag. Spirulina dyrkes over hele verden fra Mexico til Afrika, og til og med Hawaii. Den er kjent for sin intense smak og enda mer kraftige ernæringsprofil.

Selv om du kanskje bare har sett den som ingrediens i dine grønne supermat-drikker, energibarer og naturlige kosttilskudd, er helsefordelene med spirulina så dyptgripende at hvis du tar det daglig, kan det hjelpe deg å gjenopprette og revitalisere helsen din. Til nå er det over 1 800 vitenskapelige artikler som evaluerer dens helsefordeler. Takket være dens imponerende næringsprofil, har hjelpeprogrammer rundt om i verden begynt å etablere produksjon av spirulina i områder som sliter med underernæring.

Så hva er egentlig denne eksotiske ingrediensen og hvordan kan den påvirke helsen din? La oss ta en nærmere titt på spirulina, og hvorfor du kanskje vil vurdere å legge den til i din rutine.

Hva er Spirulina?

Spirulina er en blå-grønn mikroalge som kan vokse både i ferskvann og saltvann og spises av både mennesker og dyr. Det finnes to arter av spirulina-planten, Arthrospira platensis og Arthrospira maxima, som dyrkes over hele verden og brukes som kosttilskudd i tablett, flak og pulverform – til og med til dyrefôr.

Så hva er spirulina bra for? Det er mange spirulina anmeldelser der ute, og mange hevder at dette fantastiske alget kan gjøre alt fra å øke stoffskiftet til å stabilisere blodsukkeret og forhindre hjertesykdom.

Forskning fortsetter å avdekke flere og flere potensielle fordeler med spirulina, og studier har vist at å legge til spirulina i rutinen din kan bidra til å detoxe kroppen, øke energinivåene og til og med forbedre hjernens funksjon.

Denne unike algen antas å ha vært en grunnleggende del av Aztekerne i Mexico. Spirulina, kalt «Tecuitlatl», var en viktig kilde til protein for Aztekerne i flere hundre år, og Lake Texcoco er fortsatt en rik kilde til supermaten den dag i dag.

Helsefordeler

Ikke alle kan få tak i den optimale hawaiiske varianten, men heldigvis inneholder spirulina som er produsert på vanlig måte betydelige helsefordeler for personer som regelmessig inntar det.

1. Forbedrer treningresultat

En studie fra 2022 indikerer at spirulina kan ha fordeler både for muskelstyrke og utholdenhet.

Samtidig viser en studie fra 2020 at tilskudd med spirulina kan forbedre opptaket av oksygen under en armcykling-øvelse. Forskere sier at det kan oppføre seg som en ergogen hjelp for å forbedre den totale idrettsprestasjonen. Tenk deg å kunne sykle lenger og mer effektivt med hjelp fra denne lille algen!

Jeg bruker spirulina sammen med collagen peptider som tilskudd til aktiv vektrening for å dekke proteinbehovet mitt på på et helsefremmede lavkarbo kosthold med periodisk faste. På den måten unngår jeg blodsukker stigningen som tradisjonelt whey proteiner gir.

Ronny Bruknapp, New Baseline, 2023
Relatert Artikkel: calisthenics for nybegynnere

2. Bidrar til å forebygge kreft

En studie fra 2019 viste at spirulina kan bidra til å forebygge kreft ved å redusere myelosuppresjon og forbedre immunfunksjonen etter cellegiftbehandling. Ved å inkludere spirulina i kostholdet ditt, kan du hjelpe kroppen din med å styrke immunforsvaret og beskytte deg mot utvikling av kreftceller. En annen studie samme år viste hvordan spirulina hjelper mot kreft i munnen.

3. Kan hjelpe mot HIV/AIDS

Epidemiologer har lenge vært forvirret over hvorfor folk i Japan, Korea og Chad har relativt lave nivåer av HIV/AIDS. En mulig forklaring ble avslørt i en studie fra 2012 publisert i tidsskriftet Journal of Applied Phycology. Studien antyder at en årsak kan være mengden av alger som folk i disse områdene jevnlig inntar i kostholdet sitt. Forskningen understreker at alger, som spirulina og chlorella, kan ha en positiv effekt på immunsystemet og hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjoner.

4. Lindrer sinusproblemer

Spirulina kan bidra til å lindre sinusproblemer takket være dens antiinflammatoriske egenskaper. Studier har vist at spirulina kan hjelpe med å redusere betennelse i kroppen, inkludert betennelse i nese og bihuler som kan føre til sinusproblemer. Ved å legge spirulina til kostholdet ditt, kan du hjelpe kroppen din med å lindre symptomer på sinusproblemer og forbedre pusteevnen.

En studie fra 2020 viste at spirulina var mer effektiv enn et antihistamin kalt cetirizin når det kom til å håndtere allergier, allergisk rhinitt og redusere betennelse. Spirulina har anti inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, inkludert betennelse i nese og bihuler som kan føre til allergiske reaksjoner. Studien understreker at spirulina kan være et naturlig alternativ til tradisjonelle medisiner for å lindre symptomer på allergi.

5. Beskytter mot hjernesykdommer og øker hukommelsen

En studie fra 2012 viste at rotter som fikk en kostholdstilskudd med spirulina, opplevde såkalt nevrobeskyttelse i en α-synuclein modell av Parkinsons sykdom. Dette skjedde ikke med kontrollgruppen som ikke fikk kosttilskuddet. Resultatene tyder på at spirulina kan ha en beskyttende effekt på hjernen og bidra til å forhindre utviklingen av nevrologiske sykdommer som Parkinsons. Studien antyder at å inkludere spirulina i kostholdet kan hjelpe med å forbedre hjernens helse og redusere risikoen for utvikling av nevrologiske sykdommer.

6. Senker kolesterolnivået

I tillegg har spirulina vist seg å ha fordeler som kan bidra til å forebygge åreforkalkning og senke kolesterolnivået. Studier har vist at spirulina kan hjelpe med å reduserer dårlig kolesterol (LDL) og triglyserider i kroppen, samtidig som det øker nivået av godt kolesterol (HDL). Dette kan bidra til å forbedre hjertehelsen og redusere risikoen for hjertesykdommer som aterosklerose. Ved å legge spirulina til kostholdet ditt, kan du hjelpe kroppen din med å opprettholde sunne kolesterolnivåer og styrke hjertehelsen.

7. Eliminerer Candida

Dame med tungen full av sopp

Visste du at Candida-sopp er en naturlig del av mikrofloraen i munnhulen, mage-tarmkanalen og vaginaen? Men en ubalanse i mikrofloraen i kroppen kan føre til sykdom og svekket helse. Dårlig fordøyelse og lekk tarm er direkte knyttet til ubalanse i mikrofloraen, og candida-overvekst kan føre til autoimmune sykdommer.

Dessverre fører en diett rik på sukker og unaturlige ingredienser, sammen med antimikrobiell resistens og ineffektive antifungale legemidler, til en økning i gjærsoppinfeksjoner siden 1980-tallet. Men heldigvis kan spirulina hjelpe.

Flere dyrestudier har vist at spirulina er en effektiv antimikrobiell agent, spesielt mot candida-sopp. Spirulina kan fremme sunn bakterieflora i tarmene, og dermed hemme candida-overvekst. Samtidig kan spirulinas styrkende effekt på immunforsvaret hjelpe kroppen med å eliminere candida-celler. Med andre ord kan spirulina bidra til å opprettholde en sunn mikroflora og forhindre candida-relaterte helseproblemer.

8. Senker blodtrykket

Phycocyanin er et stoff som finnes i spirulina, og forskere har funnet ut at det kan senke blodtrykket. Japanske forskere sier at dette skyldes at stoffet hjelper kroppen med å reversere en tilstand som kan føre til hjerte- og karsykdommer, diabetes og slag.

Dette kan være veldig bra for amerikanerne, fordi den tilstanden Phycocyanin kan hjelpe med å reversere kalles metabolsk syndrom. Dette syndromet øker risikoen for å utvikle farlige sykdommer, og det er en av de viktigste årsakene til sykdom som kan forebygges i dag.

Heldigvis kan du hjelpe kroppen din å beskytte seg selv ved å spise sunn mat som inneholder stoffer som Phycocyanin. Så, hvis du vil holde deg frisk og beskytte hjertet og kroppen din, kan du prøve å legge til spirulina i kostholdet ditt.

9. Reduserer sjansen for slag

I en forskningsstudie fant forskerne også ut at spirulina-supplementering senket intimal aorta-overflate med 33 til 48 prosent, noe som tyder på at det kan forebygge aterosklerose og påfølgende hjerneslag.

Det er viktig å huske at denne kliniske studien ble utført på dyr som fortsatt spiste et kosthold høyt i kolesterol, og den understreker at regelmessig inntak av spirulina kan reversere noe av skaden som er gjort av å spise et dårlig kosthold.

10. Renser kroppen for tungmetaller, spesielt arsenikk

Spirulina inneholder høye nivåer av klorofyll, som hjelper til med å binde tungmetaller og giftstoffer i kroppen, inkludert arsenikk. Når spirulina konsumeres regelmessig, kan den bidra til å øke kroppens evne til å eliminere disse giftstoffene gjennom urinutskillelse og avføring. På denne måten kan spirulina hjelpe til med å rense kroppen for tungmetaller, spesielt arsenikk.

Ofte Stilte Spørsmål

Spirulina er kjent for å være en supermat som inneholder en rekke næringsstoffer og kan bidra til å øke energinivået, styrke immunforsvaret og forebygge sykdom.

Ja, spirulina inneholder vitamin A, E og K som kan bidra til å redusere hudens aldringstegn, beskytte mot skadelige UV-stråler og gi næring til huden.

Spirulina kan spises som en tillegg til smoothies, juicer, eller i form av tabletter og kapsler. Det kan også brukes som en ingrediens i matlaging, for eksempel i pesto, sauser og dressinger.

Det er ingen enkelt spirulina som er best for alle, men generelt anbefales økologisk spirulina fra en pålitelig produsent.

Spirulina kan tas når som helst på dagen, men mange foretrekker å ta det om morgenen eller midt på dagen for å øke energinivået og konsentrasjonen.

Både spirulina og chlorella er supermat som har mange helsefordeler, men de har forskjellig næringsprofil. Spirulina er rik på protein og vitamin B12, mens chlorella er rik på klorofyll og antioksidanter.

Ja, spirulina er ansett som en supermat på grunn av dens høye næringsinnhold og helsefordeler.

Doseringen avhenger av alder, kjønn og helsestatus, men generelt anbefales 1-3 gram spirulina per dag som et tilskudd til et sunt kosthold.

Spirulina er generelt trygt, men noen personer kan oppleve milde bivirkninger som hodepine, kvalme og mageproblemer. Det er viktig å følge anbefalt dosering og konsultere en lege før bruk hvis du har en underliggende medisinsk tilstand eller tar medisiner.

Hva innholder Spirulina?

Spirulina er rik på næringsstoffer og inneholder en imponerende mengde proteiner, vitaminer og mineraler. Se vår proteinkalkulator for å regne inn spirulina i din diett. Den inneholder alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen trenger, samt antioksidanter, omega-3 og omega-6 fettsyrer og karotenoider. Spirulina inneholder også jern, kalsium, kalium, magnesium og B-vitaminer, inkludert B12. Det er også en god kilde til klorofyll, som hjelper til med å rense kroppen for giftstoffer og tungmetaller. Alt i alt er spirulina en veldig næringsrik mat som kan gi en rekke helsefordeler når den konsumeres regelmessig.

Hva inneholder Spirulina?

En av hovedgrunnene til at mange ernæringseksperter foretrekker spirulina fremfor chlorella, er på grunn av næringsinnholdet. Spirulina er antageligvis det mest næringsrike matvaren på planeten, og det er derfor essensielt for god helse å ta kosttilskudd med spirulina.

En spiseskje (7 gram) med spirulina inneholder følgende næringsstoffer i gjennomsnitt fra ulike spirulina-arter:

Innhold

Kalorier: 20
Karbohydrater: 1,7 g
Kostfiber: 0,3 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 4,0 g

Fett

Totalt fett: 0,5 g
Mettet fett: 0,2 g
Enumettet fett: 0 g
Flerumettet fett: 0,1 g
Omega-3-fettsyrer: 58 mg
Omega-6-fettsyrer: 88 mg

Mineraler

Kobber: 0,4 mg (21 % av daglig referanseverdi)
Jern: 2 mg (11 % av daglig referanseverdi)
Mangan: 0,1 mg (7 % av daglig referanseverdi)
Magnesium: 13,7 mg (3 % av daglig referanseverdi)
Natrium: 73,4 mg (3 % av daglig referanseverdi)
Kalium: 95,4 mg (3 % av daglig referanseverdi)

Vitaminer

Riboflavin: 0,3 mg (15 % av daglig referanseverdi)
Tiamin: 0,2 mg (11 % av daglig referanseverdi)
Niacin: 0,9 mg (4 % av daglig referanseverdi)

Dosering anbefalling

Det anbefales å starte med en liten dose på ca. 1 gram spirulina om dagen og gradvis øke inntaket til rundt 3-5 gram daglig over en periode på to uker. Dette kan bidra til å unngå eventuelle bivirkninger, som for eksempel diaré eller kvalme, som noen kan oppleve i begynnelsen.

Det er viktig å merke seg at doseringen kan variere avhengig av den enkeltes helsestatus og eventuelle medisinske tilstander. Det anbefales derfor å konsultere en helsepersonell før du tar spirulina som et kosttilskudd, spesielt hvis du tar medisiner eller har en kronisk sykdom.

Spirulina kan tas i forskjellige former, inkludert tabletter, kapsler eller pulver som kan blandes i mat eller drikke. Det anbefales å følge instruksjonene på produktet eller rådføre seg med en helsepersonell for riktig dosering og inntaksmetode.

Risiko og Bivirkninger

Mange lurer på om spirulina kan være farlig for nyrene eller om det skader leveren. De spør seg også om det finnes bivirkninger ved å bruke spirulina.

Selv om det finnes en rekke helsefordeler ved å bruke spirulina, er det også potensielle bivirkninger å ta hensyn til. Det har blitt publisert rapporter om personer som har hatt autoimmune reaksjoner etter å ha brukt spirulina. En teori er at dette kan skyldes aktivering av et betennelsesmiddel kalt TNF-alfa, noe som kan være mer signifikant for personer med predisponering for autoimmune sykdommer.

Andre lab- og forskningsstudier antyder imidlertid at spirulina kan hemme dette betennelsesproteinet, så det trengs mer forskning for å vurdere potensiell fare av spirulina for personer med autoimmune lidelser.

Hvis du har en autoimmune tilstand, er det en god idé å ta dette tilskuddet under tilsyn av helsepersonell.

Når du vurderer hvor du skal kjøpe spirulina, bør du alltid kjøpe fra en anerkjent forhandler. Det er viktig å sørge for at kvaliteten og renheten til spirulinaen du bruker er av høyeste standard. Spesielt når det gjelder noe som kommer fra havet, bør du være sikker på å kun kjøpe blågrønn alger som er fri for forurensning.

Noen kilder antyder også at gravide kvinner og barn ikke bør konsumere alger. Kontakt helsepersonell for å bekrefte om du bør bruke spirulina-tilskudd.

Spirulina Mot Chlorella

Selv om Spirulina og Chlorella ofte blir nevnt sammen, er det noen forskjeller mellom disse to supermatene:

Spirulina:

  • Har et høyere innhold av protein (rundt 60-70%) enn Chlorella.
  • Inneholder betydelige mengder av viktige vitaminer og mineraler, inkludert B-vitaminer, jern og magnesium.
  • Er rik på phycocyanin, en antioksidant som er kjent for å ha anti-inflammatoriske egenskaper.
  • Har et høyere innhold av essensielle fettsyrer, spesielt gamma-linolensyre (GLA).
  • Kan bidra til å senke blodtrykket.

Chlorella:

  • Har et høyere innhold av klorofyll (rundt 3-5 ganger mer) enn Spirulina.
  • Har en høyere mengde av kraftige antioksidanter, som for eksempel carotenoider.
  • Har en god mengde av kroppsfremmende aminosyrer og polysakkarider.
  • Kan hjelpe med å forbedre fordøyelsen og regulere tarmfunksjonen.
  • Har vist seg å kunne hjelpe med å redusere kolesterol- og blodsukkernivåer.

Oppsummering

Spirulina er en type blå-grønn mikroalge som dyrkes over hele verden og brukes som et kosttilskudd og til mat for både mennesker og dyr. Det har en imponerende næringsprofil og kan bidra til å rense kroppen for tungmetaller, lindre sinusproblemer, forebygge kreft, senke blodtrykk og kolesterol, forbedre utholdenhet og muskelstyrke, og til og med beskytte hjernen mot sykdommer.

Spirulina er også en rik kilde til antioksidanter, proteiner, vitaminer og mineraler som jern, kopper og riboflavin. Doseringen av spirulina bør tilpasses individuelt, og det er viktig å kjøpe fra en pålitelig forhandler for å sikre kvaliteten og renheten av produktet.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar