Forestille deg at hjernen din har en spesiell knapp som heter «gledeknappen.» Når du gjør noe morsomt eller spennende, trykker hjernen på denne knappen, og du føler deg kjempebra. Dette skjer fordi hjernen frigjør et stoff som heter dopamin – det er som en liten gnist av lykke.

Når folk drikker alkohol, er det litt som om denne gledeknappen blir trykket på for mye og for fort. Til slutt blir knappen litt slitt, og de vanlige tingene som pleide å være gøy, som å spille spill eller være med venner, er ikke like gøy lenger uten alkohol.

Sosialt ikke akseptert å slutte med alkohol

Sosialt sett er alkohol en av de minst aksepterte vanene du kan slutte med. Det til tross for at alle vet at alkohol er giftig. Det sier litt om hvor samfunnet er kommet i dag.

Folk flest tenker ikke over hvor mye alkohol påvirker hverdagen deres da de fleste tror de er redusert fra alkohol når de fortsatt har hodepine eller føler seg kvalm. Folk flest tenker ikke over hvor mye det kan påvirke belønningssenteret over tid for noen i flere uker og måneder.

Hva gjør alkohol med hjernen?

Alkohol kan påvirke hjernen på en måte som gjør at noen ganger føler du deg veldig glad, og andre ganger kan det få deg til å føle deg ikke så bra. Når folk drikker mye og ofte, kan hjernen bli vant til alkoholen og begynne å forvente det for å føle seg glad.

Dette kan gjøre det vanskeligere å finne glede i de vanlige tingene i livet, som å leke med venner eller å nyte en solrik dag uten alkohol i blodet.

Alkohol er å låne fra framtidens gleder

Når du går i banken og låner penger vet du hvordan gleden er når du kjøper deg det du låner penger til? Men hver gang du betaler ned på avdrag i ettertid så er du litt mindre glad hver gang? Det samme skjer med alkohol.

Alkohol påvirker hjernen på to kraftige måter som gjør at du føler deg gladere og mindre nedstemt. Men som du sikkert har kjent mange ganger før så låner du fra framtiden. Du får tilbake med renter og vil føle deg dårligere totalt sett. Hvem har ikke kjent på urolighet dagen derpå i form av angst?

De fleste tenker ikke over hvor lang tid belønningssenteret trenger på å finne sitt naturlige nivå selv etter bare en helg med mye moro.

10 negative konsekvenser av Alkohol

  • Avhengighet: Risiko for å utvikle alkoholavhengighet eller alkoholbruksforstyrrelse.
  • Helseproblemer: Langvarig misbruk kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert leverskade, hjertesykdommer og økt risiko for flere typer kreft.
  • Mentale helseproblemer: Alkohol kan forverre eller bidra til utvikling av psykiske lidelser som depresjon og angst.
  • Dårlig dømmekraft: Alkohol svekker dømmekraften, noe som kan føre til risikofylt atferd og dårlige beslutninger.
  • Koordinasjonsproblemer: Påvirkning av motoriske ferdigheter, noe som øker risikoen for ulykker og skader.
  • Kognitiv nedgang: Langsiktige effekter på hjernefunksjonen, inkludert hukommelse og konsentrasjon.
  • Sosiale konsekvenser: Alkoholrelaterte atferdsproblemer kan skade forhold og sosial status.
  • Økonomisk belastning: Økonomiske problemer kan oppstå grunnet utgifter til alkohol og dens konsekvenser.
  • Vektøkning: Alkohol inneholder tomme kalorier som kan bidra til vektøkning og fedme.
  • Søvnforstyrrelser: Selv om alkohol kan føre til at man sovner raskere, forstyrrer det søvnkvaliteten og kan føre til søvnproblemer.

Hva sier vitenskapen?

Nå, hva sier vitenskapen? Studier har vist at overdreven alkoholbruk kan dempe hjernens evne til å reagere på dopamin, noe som gjør at man føler mindre glede over tid. Men når man kutter ut alkohol, kan hjernen begynne å reparere seg selv. Den gode nyheten? Dette kan føre til bedre humør, klarere tenkning og en sterkere følelse av motivasjon.

Hva kan du forvente om du ligger flasken helt på hyllen?

Hva kan du forvente?

Så, hvis du tenker på å gi alkoholen en pause, hva kan du forvente? Mange rapporterer forbedret søvnkvalitet, mer stabilt humør og en økning i energi. Men enda viktigere, mange oppdager en ny evne til å nyte de små tingene i livet uten å måtte lene seg på et glass alkohol.

Hjernen finner sin normale rytme over tid

Men når vi tar en pause fra alkoholen, begynner hjernen sakte men sikkert å finne tilbake til sin normale rytme.

Plutselig begynner de små tingene – som å nyte en samtale, fullføre en oppgave eller bare ta en spasertur – å gi oss en naturlig dose av dopamin igjen. Og for de som har satt alkoholen på hylla, kan de oppleve at motivasjonen for å ta fatt på utfordringer blir større og hverdagen fylles med mer genuin glede.

Min personlige erfaring

Å slutte med alkohol er noe jeg tenkte på lenge og foreslo ofte uten å bli tatt seriøst. Det var faktisk den avhengigheten jeg følte det var minst akseptert å slutte med. Det tror jeg er felles for mange. Med små barn og travel hverdag kunne det gå mange uker mellom hver dråpe.

Men det å være rundt andre som drakk alkohol uten å drikke selv følte jeg var ubehagelig.

Selv etter tre måneder merket jeg fortsatt bedring uke til uke på konsentrasjon og generell kontroll på tankene. Mindre hjernetåke og klarere mentalt fokus er noe som fortsatte å bedre seg etter alkoholen ble lagt på hyllen.

Kunne jeg ha det gøy uten alkohol da?

Tenk deg godt om, se for deg de beste sommer dagene med de beste vennene dine, eller familie du er glad i. Hvor ofte har de minnene alkohol involvert?

For min del var det skremmende ofte! Hvorfor er samfunnet blitt slik at for å kose seg en dag på sjøen i sommervarmen må mann og drikke alkohol?

Stå på ski uten å reise på afterski etterpå? Hvorfor skal det være «fylla» hver dag på hytten i julen? For mange selv om det er barn der og.

Slik er samfunnet blitt i dag og mange har det mye «gøy». Men sannheten er at de aller fleste har ikke prøvd en realitet som er annerledes uten alkohol.

Valgte vekk personer jeg var glad i

Det var det jeg følte jeg gjorde når jeg tok valget om å slutte helt med alkohol. Da mange av mine gode venner var det mange år siden jeg hadde gjort noe sammen med som ikke innebar alkohol.

Realiteten overasker meg enda!

Etter hvert som månedene gikk opplevde jeg at jeg ble mer og mer positiv når jeg ble invitert på fester da jeg ikke lenger følte jeg satt kropp og sinn tilbake tre uker hver gang jeg gikk på fest.

Gode samtaler og mindre hopping

Jeg merket etter hvert at det å gå på festligheter begynte å handle mer om å møte mennesker og ha sosial kontakt. Nå føler jeg nå at jeg har mer igjen for å være i seng til klokken ett etter fem timer med gode samtaler og erfaringsutveksling.

Er det mer givende med gode samtaler og nye relasjoner enn å hoppe på gulvet eller stoppe på veien hjem på grunn av «omgangssyken»?

Derfor har jeg etter hvert som belønningssenteret har blitt vant til å gå på fest og sammenkomster uten alkohol begynt å glede meg mer til å gå enn jeg gjorde før.

Oppsummering

Så bør du slutte med alkohol? Oppriktig mener jeg at alle burde sluttet med alkohol da jeg tror at samtlige hadde fått en bedre hverdag slik som jeg har gjort. Men det er ikke noe quick fix om det er det du er ute etter.

Det er en lang prosess som helst bør kombineres med andre gode vaner som et sunt kosthold og trening og fokus på å bli en bedre utgave av deg selv.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar