Nyheter er overalt. Vi elsker å lese om det som skjer rundt oss, selv om det er trist eller skremmende. Er det blitt en avhengighet?

Hva er nyhetsavhengighet?

Nyhetsavhengighet er et nytt fenomen. Vi kan ikke la være å sjekke nyhetene stadig vekk. Dette er en form for digital avhengighet.

Ligg merke til hvor mange ganger du sjekker den samme nyhetskilden hver dag? Hver gang stimulerer du hodet ditt med dopamin og andre transmittere. Prøv en dag og ikke sjekk nyheter en eneste gang bortsett fra et fast tidspunkt du satt dagen før.

Digital døgnflue

Den digitale døgnflua er oss. Vi er konstant online, alltid på jakt etter noe nytt og spennende og en ny «rus».

Informasjonsoverflod

Vi er omringet av en informasjonsoverflod. Nettbaserte nyhetsplattformer, daglige aviser, og sosiale medier pumper ut nyheter non-stop. Nyheter er og 90% negative da de er negative nyheter du ønsker å lese.

Skiftet i nyhetskonsum

Skiftet i nyhetskonsum er tydelig. Vi har gått fra å lese nyheter en gang om dagen, til å sjekke nyhetene flere ganger hver time.

Før handlet nyheter om å levere kvalitet og de som hadde de beste nyhetene fikk de ut 24 timer før neste avis. Nå kopierer alle aviser en nyhet innen 10 minutter. Da handler det om hvem som har best garn til å fange oppmerksomheten din.

Mann leser nyheter på mobil

Er nyhetsavhengighet skadelig?

For mye dårlige nyheter kan faktisk gjøre deg ufokusert og deprimert sammen med annen overstimulering. Det kan endre evnen vår til å håndtere stress, og hindre kroppen vår i å slappe av.

Ansvarlig journalistikk

Journalistikkens rolle er å informere, ikke å skape avhengighet. Ansvarlig journalistikk handler om å balansere kvalitet og kvantitet i nyheter.

Informasjonskvalitet og dybde

Kvalitet er viktigere enn kvantitet. Det er bedre å forstå noen få viktige nyheter ordentlig, enn å skimme overfladisk gjennom mange.

Hvordan bryte fri fra nyhetsavhengighet?

Det er vanskelig, men ikke umulig, å bryte fri fra nyhetsavhengigheten. Her er noen råd for hvordan du kan klare det.

Stopp tilførselen

Slå av alle varslinger fra nyhetskilder. Vær proaktiv med når du vil motta nyheter.

Aggregatorer er din venn

Aggregatorer samler topp overskriftene for dagen. Abonner på en eller to aggregatorer i stedet for mange forskjellige nyhetskilder.

Begrens inntaket

Sett en tidsplan for når du vil lese nyheter. Lag regler for hvor mye tid du vil bruke, og når på dagen du vil gjøre det.

Avsluttende tanker

Nyhetsavhengighet er et reelt problem, men det kan håndteres. Gjør bevisste valg om når og hvordan du skal konsumere nyheter. Vær kritisk til kildene du bruker, og fokuser på kvalitet over kvantitet. Husk at for mye dårlige nyheter kan påvirke helsen din negativt. Det er viktig å ta vare på seg selv i den digitale tidsalderen.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar