Introduksjon

Forestiller du deg noen ganger en usynlig superhelt som roper «Stopp!» før du tar et valg? Vel, den superhelten er din impulskontroll. Det er som en indre vaktmester som hjelper deg å tenke før du hopper.

Jeg har vært der, i impulsens sterke grep. Å kjempe mot fristelser er som en indre tautrekking. Min vei til seier over impulsive valg var ikke lett, men det var verdt det. Og jeg skal dele hvordan du også kan vinne den kampen.

Hva er impulskontroll?

La oss bryte det ned. Impulskontroll er din mentale bremsekloss. Det er det øyeblikket du pauser og tenker «Er dette virkelig en god idé?» Når du ser en skinnende ny sykkel i butikken og bestemmer deg for å spare penger i stedet for å kjøpe den på stedet, det er god impulskontroll.

Either you run the day or the day runs you Billboard

Men om du plutselig finner deg selv å spise en hel sjokoladeplate når du egentlig bare ville ha en bit, ja, det er den glatte siden av impulskontroll-sklien.

Hvorfor du kanskje sliter med impulskontroll

Har du noensinne følt at din indre superhelt tok en fridag akkurat når du trengte den mest? Du er ikke alene. For mange av oss, er det en daglig kamp å holde tilbake. Noen ganger er det fordi en liten stemme i hodet ditt hvisker «Du fortjener det.» Andre ganger, kan det være et lite lyn av spenning ved å gjøre noe på impuls.

Og hvis du har noe som ADHD eller ADD, som jeg har, kan impulsene føles ti ganger sterkere. De kan komme som en bølge av «Gjør det nå!» som er vanskelig å motstå. Men å forstå dette, og å vite at du ikke er alene, er første skritt på veien til å ta kontrollen tilbake.

Relatert: Spise for å ta kontroll over ADHD?

Metoder for å forbedre impulskontroll

Står du fast i impulsens raskespor? Ikke bekymre deg. Det er teknikker som setter deg i førersetet. Med litt øvelse kan du lære hjernen din å velge en annen vei. La oss dykke inn i noen metoder som kan gi deg superkrefter i impulskontroll.

Mentale og Fysiske teknikker

Toleranse for ubehag

Forestiller du deg at ubehag er en grå sky som henger over deg? Nå, se for deg at du bare observerer den. Du lar den være. Det er ubehagstoleranse. Periodisk faste er perfekt for å utfordre den tankegangen!

Det handler om å akseptere at ikke alt føles bra med en gang. Og det er greit. Øv deg på å si «Dette er ubehagelig, men jeg kan håndtere det.» Med tiden blir du sterkere, mer tålmodig og ubehaget går over til å være en god følelse.

Distraksjon: Tips og triks

Følelser kan være som fyrverkeri i hjernen din. Blinkende og forførende, men de varer ikke evig. Distraksjonen er din hemmelige tunnel ut. Ring en venn og prat om alt annet enn det som frister deg.

Man doing yoga

Eller dykk inn i en bok. Kanskje en joggetur eller en yogaøkt? Finn det som fenger deg, og bruk det som din fluktvei når impulser banker på.

Avslapning: Hvordan bruke sansene dine

Stress og spenning er impulsens beste venner. Lær deg til å innse at du styrer dine egne tanker. Pust dypt og forestill deg at du ser bølger slå innover stranden. Slapp av hver muskel, én for én.

Lukk øynene og lytt til rolig musikk. Ta en varm dusj og føl hvordan vannet stryker bort stresset. Ved å engasjere alle sansene, kan du roe både kropp og sinn. Og en rolig sjel gjør sjeldnere impulsive sprinter.

Min personlige reise

Da jeg var 8 år gammel var på på overnatting hos Mormor en helg. Noen timer før besøket på søndagen spurte jeg så fint om jeg kunne gå ut på kjøkkenet og ta et stykke av bløte kaken vi skulle ha. Snill som Mormor var fikk jeg selvsagt lov til det.

Etter 30 minutter kom Mormor inn på kjøkken og så til sin store forskrekkelse at jeg uten å overdrive hadde spist halve av den store runde bløtkaken! Der har du min impulskontroll. Den ble

Kampen mot avhengigheter

Siden den gang har jeg sluttet med mer enn noen jeg kjenner og det har blitt en naturlig del av meg. Mens jeg sitte og skriver nå har jeg ikke spist 1 gram sukker på snart 5 måneder. Koffein er det snart et år siden jeg har sluttet med.

Sugar, alcohol, nicotine and energy drink quitting

Jeg har blitt «avhengig» av å gå på treningsstudio selv om det ikke var noe som var naturlig for meg i starten.

Det er og snart 5 måneder siden siste dråpe med alkohol.

Hvordan klarer jeg det?

Ofte får jeg det spørsmålet. Jeg svarer stort sett med det samme. «Jeg vet jeg har det bedre med en mage ute smerter og et hode som faktisk fungerer, derfor er det vanskeligere for meg å la være».

Mann skulle trodd at det var lett å forstå at kake og snop er valgt vekk når det er tydelig at jeg har gått ned 25 kilo og huden er blitt «glatt igjen»

Jeg har over tid lært meg til å tenke at det faktisk er bedre for meg å la være å spise, eller gjøre, eller stresse. Og listen er ganske lang.

Begrensning derimot?

Det å begrense har jeg funnet ut at aldri fungerer over tid for min del. Derfor er det enten å ta ut av «ligningen min», eller å akseptere det i hverdagen som gjelder.

Gjennomføringsevnen bedres for hver dag med gode vaner

For hver uke mann har trent bra hele uken er det lettere å gjøre det neste uke. Samme går igjen på slutting med snus, sukker eller andre ting. Det er og det samme med å innføre morgenrutine med yoga og meditasjon.

Bedre beslutninger, bedre helse

Beslutninger jeg tar på jobb og hjemme er og annerledes blitt da jeg har lært meg til å tenke på hvordan ting faktisk blir i framtiden av beslutninger jeg tar, og ikke hvordan ting blir nå eller i morgen.

Fordelene ved bedre impulskontroll

Når du styrker impulskontrollen din, åpner det opp for en verden av fordeler. Tenk deg å ha ro i beslutningsøyeblikkene, som å velge et eple istedenfor kake. Eller å vente med kjøp til salget starter, i stedet for å storme til kassen med full pris.

  • Bedre helse ved å velge sunnere mat og motstå usunne fristelser
  • Mer sparepenger ved å unngå impulskjøp og handle mer økonomisk
  • Styrkede vennskap og relasjoner ved å tenke før du snakker eller reagerer
  • Forbedret arbeidsprestasjon ved å konsentrere deg om oppgaver uten å bli distrahert
  • Økt selvtillit som kommer fra å vite at du kan stole på dine egne beslutninger
  • Mindre stress fordi du ikke bekymrer deg for impulsene dine etterpå
  • Bedre tidsstyring ved å motstå trangen til å utsette eller bli avledet
  • Mer tilfredshet ved å nyte det du har, i stedet for alltid å søke noe nytt
  • Økt generell lykke, siden du unngår negative konsekvenser av impulsive valg
  • Større følelse av kontroll over ditt eget liv og dine fremtidsutsikter

Sunnere valg

Bedre impulskontroll kan føre til sunnere valg, mer sparte penger, og sterkere relasjoner. Det er fordi du tenker deg om to ganger før du sier eller gjør noe du kan angre på. Med tiden, som impulskontrollen vokser, vil du merke en følelse av indre styrke og selvtillit.

Du vil vite at du kan stole på deg selv til å ta de beste valgene, ikke bare de enkleste eller raskeste. Og det, min venn, er en superkraft verdt å jobbe for.

Kan du stå i mot en Marshmallow?

Har du hørt om marshmallows studien på barn? Barn ble gitt en marshmallow med forventninger til at om de ikke tok denne, ville de få en større premie neste runde.

Eksperimentet er verdenskjent for mange funn. De to funnene jeg synes er mest interessante er at forventningene til den store premien ved å ikke spise marshmallowen i første omgang faktisk hadde motsatt effekt. 

Marshmallows in a hot chocholate

Det viser seg at det er bedre å ikke tenke på den store belønningen du kan forvente om du avstår nå enn å tenke på den.

Samtidig har det vært klar sammenheng om at barna som i tidlig alder hadde evne til å vente for å få større belønning har gjort det generelt bedre på skole og karriere enn barn som ikke klarte å vente.

10 minutters regelen

For å holde fristelser i sjakk, prøv å sette klare grenser for deg selv. Når noe frister, gi deg selv tid til å tenke. En god regel kan være «10-minutters-regelen». Ønsker du noe sterkt, vent i ti minutter. Bruk ventetiden godt.

Gjør noe som avleder tankene dine, som å gå en tur, tegne, eller lytte til din musikk. Oftest vil du finne at impulsen avtar, og du vil føle deg sterkere for hver gang du står imot.

Oppsummering

Impulskontroll er som en muskel. Jo mer du trener den, jo sterkere blir den. Start i dag med små, bevisste valg. Feir hvert steg du tar for å bli mer bevisst på dine impulser. Husk at ingen er perfekte, og det å snuble er en del av reisen mot bedre selvkontroll.

Ønsker du å dykke dypere? Fortsett å lese og utforsk flere ressurser. Du har styrken i deg til å mestre dine impulser. Så ta det første steget nå. Bli kapteinen på ditt eget skip og styr klar av impulsens skjær.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar